Tai Chi Si Yoga: Putem Practica Pe Ambele Discipline?

Dacă ești practictant de Yoga și ai ajuns la câteva clase de Tai Chi, ai observat că există ceva similitudini filosofice dar și cu privire la practică. Ambele sunt sisteme calistenice cu proveniență orientală care se întâlnesc în mai multe sensuri. Evident, există și diferențe notabile, însă una poate să aducă ceea ce cealaltă nu, așa că se completează reciproc.

Pe scurt, răspunsul este DA, poți practice tai chi și yoga și vice-versa. Eu personal, încurajez practicile inter-disciplinare pentru că pot conduce către rezultate mai ample atâta vreme cât variațiile nu sunt foarte mari, adică îți oferi timp să aprofundezi căile respective și filosofia lor.

  • Yoga te ajută să îți întărești musculatura, flexibilitatea și rezistența fizică
  • Tai Chi te ajută să explorezi fluiditatea și este o adevărată meditație în mișcare
  • Yoga ne ajută să ne dezvoltăm capacitățile masculine. Scopul yoga este samadhi și trezirea focului interior kundalini. Așa că avem nevoie de calități precum concentrare, perseverență, disciplină
  • Tai Chi-ul este cumva mai neutru, ușor feminin
  • Prin Tai Chi reușim să explorăm mai profund energia, să devenim mai conștienți de ea

Practica Yoga fiind și o cale a forței, poate să producă și accidentări câteodată. Există multe persoane care au semnalat acest aspect, din neglijență sau oferind un sens prea ”sportiv” acestei discipline. În Tai Chi sunt foarte rar semnalate accidentări datorită mișcărilor foarte soft și naturale. Uneori energia kundalini poate să producă dezechilibre, iar calea Tai Chi oferă posibilitatea de a te împământa mai bine.

În cartea scrisă de Daniel Reed, ”Tao pentru sex, sănătate și longevitate” sunt prezentate o serie de exerciții calistenice care corespund căii Hatha Yoga. Dacă ne referim la Yin Yoga (Tao Yin), atunci în mod vizibil, Tai Chi și Yoga  găsesc o cale și mai comună. Poți practică yin yoga cu concentrare pe meridianele energetice și poți conștientiza mai bine pe parcursul posturii fluxul energetic activat.

Este totuși necesar să există o cale primară, calea yogăi sau a tai chi-ului pentru a avea rezultate mai profunde din punct de vedere spiritual. Până la urmă toate vin din Tao.

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top