(extras gratuit din cartea “Respiratia Primordiala, Imunitate si Extaz”).
UN ELEFANT ÎN INTERIOR?
“Cu ce se deosebește un șoarece de un elefant? O să spuneți repede: MĂRIMEA! Da!
Acum că v-am stârnit interesul și v-am făcut să zâmbiți, vă propun să facem un exercițiu comparativ între cele două vietăți. În comparație cu șoarecele, care are o frecvență a ritmului cardiac de 310-840 bătăi/minut, inima unui elefant bate de doar 30 de ori în 60 de secunde. Elefantul are o medie de viață de până la 70 de ani și chiar mai mult în condiții prielnice.
Care este motivul? RESPIRAȚIA! Un elefant se mișcă foarte încet și consumă minim de energie. Este văzut în India ca un totem al înțelepciunii și este o ființă de o inteligență excepțională fiind posesorii celui mai mare creier de mamifer terestru și a unei populații de neuroni de trei ori mai mare decât a omului. Acest surplus de neuroni au ca scop controlul și dexteritatea mișcărilor corpului gigantic.
Deși are un gabarit atât de mare, el are conștiința și responsabilitatea de a călca atent astfel încât să nu vatăme vietățile minuscule pe care le-ar putea strivi doar pășind. Elefantul trăiește mult, dar respiră încet. Această caracteristică este general valabilă.
∞ | Durată de viață | Respirații/minut |
ELEFANT | 58-70 ani | 4/5 |
ȘOARICE | 1-3 ani | 80/230 |
Și totuși, să ne transformăm într-un elefant pentru a respira mai lent, este imposibil, cel puțin în aparență.
Dacă ți-aș spune că există deja un elefant în interiorul tău, cum ar fi? Coloana vertebrala este trompa, creierul – capul elefantului. Aceasta este prima lecție care se predă în Kriya Yoga – importanța vitală a coloanei vertebrale dar și în evoluția noastră spirituală.
CUM TE POATE AJUTA RESPIRAȚIA PRIMORDIALĂ?
Cu ajutorul respirației primordiale vei avea ocazia să conduci o cantitate masivă de-a lungul coloanei vertebrale, până la centrii superiori, prin intermediul celor 7 chakre care sunt dispuse în mod ascendent.
Nu degeaba arhetipul guvernant al chakrei Muladhara, care este și sediul energiei vitale, este zeul cu cap de elefant, Ganesha. Există o asemănare uluitoare chiar și între structura coccisului, locația chakrei rădăcină și baza trompei elefantului, porțiunea prin care aerul este inspirat.”
Citeste mai mult in cartea mea, “Respiratia primordiala, imunitate si extaz”.