Daca iti setezi o destinatie pe Waze, sa spunem un orasel linistit din Italia, te indrepti spre acolo cu pasiune, stii ca te asteapta clipe de neuitat, insa cu toate acestea, locul iti este totusi necunoscut. Aceasta este o metafora pentru ceea ce numim “SINE”. Chiar daca Obiectivul este acelasi pentru 3 soferi, ei pot ajunge in acelasi loc in 3 moduri diferite. Acestea sunt de fapt, 3 cai spirituale, calea yoghinului, calea taoistilor si drumul vrajitorilor. Toate trei se aliniaza ca scop, dar nu si ca demersuri. Iata cateva explicatii in acest sens pentru a cunoaste exact tu pe ce cale te afli.
In contextul de fata, caile nu prevad asocierea stricta dintre practica yoga si calea yoghinului, ci mai cu seama o tipologie de abordare a vietii spirituale. A aborda practica spirituala dintr-un unghi al “magului” nu inseamna ca esti mag, ci inseamna ca adopti acele seturi de atitudini care te ajuta pe tine in functie de personalitatea ta sa descoperi planuri din ce in ce mai profunde ale constiintei. Ca sa ma fac inteles, poti fi practicant de yoga, dar poti adopta calea taoistului in felul in care practici. Mai ales daca ai ales daca iti place Yin Yoga, atunci vei observa ca ti se potriveste mult mai bine genul acesta de lifestyle spiritual.
- Calea Yoghinului/Ascetului. “Explorand limitele devin nelimitat!” Adica practica unei asceze, a unei atitudini stricte. Yoghinul adopta un set de reguli clare, o disciplina care implica o practica ardenta. In yoga numim asta, “tapas”, adica practica plina de pathos, care inalta spiritul. Nu este o cale usoara, necesita multa energia solara, masculina si penetranta a existentei. Sunt multe piedici pentru omul modern, oprelisti care tin de convingeri, claritate, vicii, probleme in cuplu s.a.m.d. scopul unui yogi de a dezvolta felxibilitatea poate intampina multe rezistente imprevizibile initial. A fi yogi, implica o asceza, ritualuri zilnice de purificare, posturi negre, retrageri etc.
- Calea Taoistului/Nebunul. “Nu exista limite!” Cand spun “Nebun” ma refer la arcana 0 sau 22 din Tarot. Aceasta cale implica alinierea cu fluxul vietii, este o cale mai blanda, mai simpla, fara prea multe reguli dar totusi implica o responsabilitare crescuta. Nebunul din tarot merge inainte, nu stie unde merge si nici nu vrea sa stie, el danseaza cu energiile vietii care il poarta acolo unde este nevoie sa invete ceva. Aceasta cale este foarte inselatoare pentru ca multi ramani prinsi in sabloane limitative si doar pretind sau simuleaza inconstient faptul ca sunt intr-o “stare de flux” scuzandu-si astfel lenea si indisciplina. Aceasta cale implica o energie foarte rafinata, blanda, fluida, lunara si feminina.
- Calea Vrajitorului/Razboinicul. “Actiunea pura, responsabila, nu vorba, este libertate nemarginita!” Cand vorbim despre vrajitori si magi, intelegem spiritualitatea intr-o maniera cu totul si cu totul diferita, prin prisma unei vieti in care iti asumi riscurile necesare transformarii si slefuirii tale. A-ti asuma riscuri, implica descoperirea Fortei tale launtrice. Aceasta putere de care iti vorbesc nu vine din lumea pe care o poti descrie in cuvinte, ci din relatia directa cu supraconstientul. Un razboinic intelege ca nu are timp de vorbit si de aceea actioneaza in consecinta. El nu are timp de indoiala, nu face compromisuri, concesii si nu face lucrurile de complezenta sau de mantuiala, ci mai degraba de “mantuire”. A nu se intelege ca adoptarea atitudinii de luptator inseamna oboseala, extenuare si conflict. Dimpotriva, inseamna sinceritatea de a recunoaste adevarul interior si de a-i da curs.
Caile se pot schimba de la o perioada la alta, in functie de varsta sau de energia pe care o ai la dispozitie. Iata un model cronologic la care m-am gandit astazi (bineinteles, ca nu este sub nicio forma batut in cuie).
TINERETE | NEBUNUL |
MATURITATE | RAZBOINICUL |
BATRANETE | YOGHINUL |
Cu toate acestea, cele 3 cai conclucreza sunt sinergice, se completeaza una pe cealalta in functie de nevoi. Bineinteles, in functie de caracteristicile personalitatii fiecaruia, una este mai pregnanta decat alta
In acord cu descrierile de mai sus, tu pe ce cale simti ca te afli?
Razboinicului.
Multumim de raspuns, Samuel! Calea razboinicului este penetranta, directa si nu face concesii. In societatea de astazi, ducem lipsa de razboinici! Nu este o cale a celor multi, dar cei putini care merg pe ea, chiar au rezultate!