Motive Pentru Care S-ar Putea Sa Preferi Yoga Taoista (Daoyin)

In primul ce este yoga daoista? La aceasta intrebare, iti pot oferi un raspuns concret doar daca patrundem in istoricul si lineajul acestor practici. La baza, yoga taoista poate fi descrisa ca o serie de miscari psiho-somatice cu efect de stimulare a sistemului energetic si fizic. Efectul cel mai vizibil il are asupra articulatiilor si tendoanelor, conferindu-le posibilitatea de a se “inmuia”, de a se flexibiliza.

Un corp rigid, este un corp imbatranit prematur. Exista persoane care arata sub aspect fizic, cu 20 de ani mai batrani decat varsta biologica. Deobicei, dupa o sesiune de Daoyin, te simti revigorat si odihnit datorita asanelor reconfortante.

Exercitiile de gimnastica daoista daoyin, parcurg o cale soft, mai feminina, posturile efectuandu-se intr-o maniera pasiva si receptiva. Denumirea de “yoga daoista” este preponderent intalnita in Vest, unde apare si sub forma “yin yoga”.

PRIN YIN YOGA STIMULAM ESENTA (JING) SI REINTINERIM.

Testutul conjuctiv (articulatii, tendoane, cartilagii), primul sistem al corpului uman care se supune legilor inerente ale imbatranirii, devenind rigid si ingust. Profesoara cu care am parcurs TTC-ul de yin yoga, intra in posturi foarte avansate la o varsta inaintata. Am constatat si eu dealtfel ca avansand in varsta, daca practic in mod consecvent, pot dobandi o flexibilitate mai mare ca in momentul adolescentei. Corpul, daca nu te ingrijesti de el, se deterioreaza, iar yin yoga este metoda prin care ajutam ceea ce numim “esenta” sau “energia sexuala” – o componenta importanta utilizata de alchimisti pentru a obtine cristalizarea pietrei filosofale. Jinngul sau esenta, este acel aspect energetic care creaza corpul fizic. Il putem asemana cu ADNul, insa nu este acid dezoxiribonucleic, ci ceva mult mai subtil.

POTENTA SEXUALA = VITALITATE.

Stimularea Jingului aduce de la sine si o potentia crescuta. Un om devitalizat este un om fara fovc sexual. Intalnim aceasta problema la persoanele vegetariene care nu isi stimuleaza in niciun fel elementul foc si au un aspect facial livid. Virilitatea inseamna si pofta de viata. Prin energia sexuala, viata este perpetuata in lume si specia noastra continua sa existe. Yin Yoga, acordeaza doar primele 3 chakre, adica Muladhara, Swadhisthana si Manipura. Aceste chakre reprezinta fundatia, baza piramidei. In cartea care fondeaza Respiratia Primordiala, o metoda inovativa de respiratie terapeutica creata de mine, luam in considerare chakrele de mai sus ca un tot incadrat in ceea ce numim “triunghiul inferior”, un triunghi simbolic orientat cu varful in jos, cu ajutorul caruia preluam energia lumii 3D in care traim si procesam.

ECHILIBRU ENERGETIC

Cand practica yoga taoista, aplicam posturi care echilibreaza meridianele energetice. Asadar, posturile corespunde acestor canale energetice prin care energia vitala (qi) curge prin corpul uman in mod analog cu vasele si arterele sangvine. Acestea corespund organelor principale iar exercitiile specifice echilibreaza prin izolare acel meridian energetic. Cele 12 meridiane estraordinare sunt (十二 经脉 , Shí’èr jīngmài) capata doua valente: yin si yang.

 1. Meridianul pulmonar  (Shǒu tàiyīn fèi jīng)
 2. Meridianul inimii (Shǒu shǎo yīn xīnjīng)
 3. Meridianul pericardului (Shǒu jué yīn xīnbāo jīng)
 4. Meridianul tripului incalzitor (Shǒu shǎo yáng sānjiāo jīng)
 5. Meridianul intestinului subtire (Shǒu tàiyáng xiǎocháng jīng)
 6. Meridianul intestinului gros (Shǒu yáng míng daicháng jīng)
 7. Meridianul splin/pancreas (Zú tàiyīn pí jīng)
 8. Meridianul rinichilor ( Zú shǎo yīn shèn jīng)
 9. Meridianul hepatic (Zú jué yīn gān jīng)
 10. Meridianul vezicii biliare (Zú shǎo yáng dǎn jīng)
 11. Meridianul vezicii urinare ( Zú tàiyáng pángguāng jīng)
 12. Meridianul stomacului (Zú yáng míng wèi jīng).

Practic, prin yoga daoista avem posibilitatea de a restabili echilibrul energetic al meridianelor interne. Daca doresti sa lucrezi cu furia, cu agresivitatea, poti lucra pe elementul Lemn care corespunde Ficatului. Astfe, vei alege posturile care corespund traseului hepatic. Daca esti o persoana trista, predispusa la depresie, poti alege posturi care echilibreaza elementul Metal care guverneaza meridianul pulmonar. Potentialul este in mod cert, nelimitat, mai ales in sensul terapeutic al cuvantului.

Ai o gama foarte variata de a explora vindecarea alternativa dar si sporirea flexibilitatii. Durata mai lunga a posturilor, (min. 3) are un efect profund de relaxare a corpului si mintii. Yin Yoga este foarte populara in Occident, unde corporatiile angajeaza instructori calificati pentru a ajuta personalul sa se relaxeze dupa programul incarcat si lung. Yin Yoga este un adjuvant rapid pentru persoanele strasate, pline de griji, cu o gandire anxioasa care functioneaza pe pilot automat. Posturile, presupun un contact amplu cu pamantul si se produce in mod subtil o “asezare” in termeni psiho-emotionali. La nivel energetic, vibratiile corpului se armonizeaza cu frecventele pamantului si astfel apare acea senzatie de “impamantare”.

 

 

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top