In articolul precedent in care am explicat cu lux de amanunte legatura puternica dintre feline si spiritualitate este bine sa intelegem ca nu doar pisicutele se afla intr-o conexiune puternica cu Divinul, ci tot regnul animal este parte din aceasta constiinta vie, doar ca sunt polarizate diferit si poseda o energie arhetipala diferita. Daca pisicile au o energie yin, feminina si volatila, cainii sunt yang, masculini si incisivi in actiune. Ei asculta intotdeauna de un alfa, un superior care ii indruma dar si domina in acelasi timp. O pisica nu poate fi constransa de un grup sa actioneze, pe cand un caine, da. De ce? Pentru ca este adanc scris in codul lui genetic sa asculte de un alfa. Acel alfa, in vremurile de demult, pe cand caninele nu se desprinsesera din randul lupilor, lupul cel mai puternic si mai intelept era liderul. Dupa ce a fost domesticit, omul a devenit liderul, iar tovarasul sau de viata, animalul. In trecut, acesti doi camarazi se ajutau reciproc la vanatoare si asa a evoluat aceasta magica prietenie dintre om si lup. Datorita evolutiei prin adaptare la mediu. Lupul nu a mai avut nevoie de anumite calitati de care se folosea in salbatici, asa ca natura l-a sustinut sa “renunte” la ele. Dimensiunea, ferocitatea, simturile ascutite, s-au diminuat astfel incat sa poata trai laolalta cu copii si cu alte vietuitoare fara a le ataca.
INTUITIA
- Un caine are o intuitite foarte avansata atat atunci cand vine vorba de persoane care au o energie ciudata care ar putea pune in pericol stapanul, dar cainii poseda si o sensibilitate crescuta la energii de ordin spiritual. Bunica imi povestea ca atunci cand a fost marele cutremur din ’77 cainii incepusera sa latre cu 10 minute inainte si manifestau o agitatie iesita din comun. Toata Romania s-a convins mai apoi de ce.
- In momentul in care un caine simte ca esti in pericol se va comporta intr-un fel special astfel incat sa te protejeze. Fac cercuri in jurul tau, inspecteaza, stau inaintea sau in spatele tau pentru a crea o sfera de protectie.
- Cainii au capacitatea de a simti energia si chiar intentiile persoanelor din jur. Aveam o cunostinta in trecut care isi testa prietenii dupa felul in care cainele se comporta in preajma lor. Asa putea sa stie daca au ganduri bune sau mai putin bune.
- Cainii simt si starea in care te afli tu si stau langa tine atunci cand te simti rau sau nu ai chef de nimic. Ei pot alina subtil tristetea sau negativismul
MISIUNE PERSONALA
Si cainii au o misiune de viata. Unii sunt vagabonzi si invata sa traiasca intr-o societate in care stramosii lui fusesera adoptati dar care momentan nu ii mai primeste. Altii invata sa traiasca alaturi de copii si sa dezvolte mai mult afetivitatea si emotii precum blandetea. Alti caini reinvata prin lipsa de adapost reintoarcerea la salbaticie si traiul in afara lumii guvernate de oameni. Bunica mea care traia intr-un sat foarte mistic si indepartat al Moldovei, imi povestea ca existau ucruri de care satenii se temeau atunci cand ieseau la camp: primul animal de temut era [nu o sa va vina sa credeti] – bursucii, care in ciuda staturii lor foarte mici, sunt cele mai agresive si darze animale, iar pe locul doi, in afara satului, existau haite intregi de caini care se salbaticisera. Acestia vanau animalele de pe camp exact in acelasi stil ca lupii, insa aveau reticenta fata de oameni.
Toate animalele se tem de om. Animalele ataca extrem de rar oamenii. De ce? Pentru ca omul este pradatorul lor natural si ele stiu bine asta. [asta nu inseamna ca este si un lucru bun].
GARDIENI SI FIINTE MITOLOGICE
Exista multe povesti si mituri cu caini care pazesc porti interdimensionale. De exemplu, mitul elen al pazitorului
Hadesului (Lumea de dincolo) – Cerber, cainele gardian cu trei capete la fel ca fratele lui, monstrul marin Hidra, rapusa de Hercule la Baile Herculane, dupa cum mentioneaza legenda si cu leul legendar din Nemeea. Legenda sustine ca Cerberus are grija ca spiritele defunctilor sa intre si sa nu mai poata iesi. Mitul olimpic i-a acordat calitatea de invincibilitate, insa a fost demontat de doua ori, prima data prin forta fizica, de catre semizeul Hercule si a doua oara prin forta spirituala, de catre Orfeu prin al sau cantec magic. Saliva lui era toxica, iar din ea s-a nascut planta aconit sau omeag. Ritualul de trecere la greci, presupunea a se pune intr-o mana a defunctului o moneda, pentru Charon, luntrasul care conducea mortii pe raul Acheron si o prajitura in mana cealalta, pentru a-l indulci pe Cerber.
Mitologie chineza
Mitologia chineza sustinea ca soarele dispare in fiecare seara pentru un caine negru si mare, venea sa il dvoreze zilnic, doar ca Zhang Xian, zeul vietii, il alunga cu sagetile trimise din arcul sau. Soarele scapa de fiecare data teafar, doar cu putina saliva. Steaua Sirius, corespundea unui lup albastru iar Palatul ceresc era reprezentat de Ursa Mare.
Cainele Negru
In zona insulara a Marii Britanii circulau mituri despre “Cainele Negru”, un soi de fantoma care bantuia acele tinuturi. Acesta avea o dimensiune cu mult mai mare decat un caine normal iar ochii ii straluceau. Sa fie aceasta povestea inspirationala a romanului politist “Cainele din Baskerville” scrisa de Arthur Conan Doyle?
Lupoaica romana
Intemeierea Romei insasi are o incarcatura simbolica legata de lup si de ciocanitoare, vietuitoare aflate sub patronajul lui Marte, zeul razboiului, care i-au hranit pe Romulus si Remus.
Anubis. Zeul Lumii de Dincolo
Anubis era zeul cu cap de caine care era inzestrat cu sarina de a-i conduce pe oameni in lumea de jos. Infatisarea sa semnifica faptul ca acesta devora timpul oamenilor.
Lupul Dacic
In cartea “Magia cu sigilii” am scris despre esenta mitologica si alchimica a acestui simbol dacic, al lupului cu corp de dragon pe care l-am asemuit cu altele precum Ouroborosul. Paragraful o sa il redau mai jos pentru voi: “Când alchimistul urcă pe scara inefabilă a conștiinței, face ocolul Universului. Acest ocol a fost criptat în simbolul Ouroborosului, arhaicul șarpe-dragon care își înghite coada, împlinind marele drum înapoi spre Sursă. Ouroborosul este un cod pe care fiecare dintre noi îl deslușim în drumul inițiatic, mai devreme sau mai târziu. O autostradă interstelară de suflete care merg pe tot atâtea drumuri, întâlnindu-se în același punct, acolo unde Cosmosul a luat prima gură de aer. Această ființă mitologică, fiind prima viețuitoare a Cosmosului, era completă prin experiența ei de martor prezent a nașterii sale, neavând ochi, pentru că nu avea ce să privească și vid era în jurul ei, era lipsită de urechi, pentru că sunetul nu exista pentru a fi ascultat și doar tăcerea se așternea împrejur. Nu avea de cine să se apere, pentru că amenințarea nu venea de niciunde, de aceea brațele îi lipseau și nici ce să apuce nu ar fi avut cu ele. Atmosferă nu era și prin urmare, nu avea nevoie de respirație, iar sursa hranei era chiar el însuși. Experiența îi era desăvârșită prin propria ei existență, prin starea pură de a fi, de aceea viețuia în forma cercului. Centrul cercului se află la o distanță egală față de toate punctele care pornesc din extremitatea lui. Fiecare cavaler din Camelot era egal când se așeza la Masa Rotundă. Însăși galaxia noastră, a ales să se așeze tot într-o formă elipsoidală. Poziția fetală a Ouroborosului, ”acela ce își devorează coada”, posedă o semnificație esoterică pe care și Iisus a surprins-o în Evanghelia după Luca: ”Împărăția lui Dumnezeu este a acelora ca ei (copiii)” – făcând referire la puritatea pe care o manifestă un prunc. O formă adaptată original de către antecesorii nostri, dacii, a fost stindardul lor de luptă: lupul cu corp de dragon, care înfiora și dezarma psihologic inamicul. Lipsa organelor de simț a Uroborosului are legătură cu tema autosuficienței și este întâlnită și în Pratyahara, una dintre cele 8 trepte în yoga, după Patanjali. Pratyahara înseamnă ”retragerea simțurilor spre interior” pentru a ne conecta cu Sinele, această entitate independentă de fluctuațiile și schimbările din jur.”
Lupul este simbolul central al mitologiei romanesti si un simbol elementar in simbologia universala. Constantin Braileanu frumos scrie: « Si-ti va mai iesi/ Lupul inainte,/ Ca sa te inspaimante./ Sa nu te inspaimanti,/ Frate bun sa-l prinzi,/ Ca lupul mai stie/ Seama codrilor/ Si-a potecilor./ Si el te va scoate/ La drumul de plai,/ La un fecior de crai,/ Sa te duci în rai”.
Strabon explica in mod suprinzator etimologia numelui “dac” care provine de la “daoi” care la randul sau se tragea din frigianul [n. limba de sorginte tracica] “daos” care inseamna <lup>.
Dacii se autodenumeau in vremurile de demult, “lupi” sau “cei asemenea lupilor”, ne clarifica acest aspect Eliade in “De la Zalmoxe la Ginghis Han”. Veneratia dacilor in jurul acestui totem era atotcuprinzatoare. Lupul, astfel era considerat o zeitate a luminii. Pana si numele “preotul-zeu” Zalmoxe care in limba frigiana insemna tot “lup”. Initerea razboinicilor in devenire pe aceste meleaguri era facuta prin racordarea la energia arhetipala prin inclusiv imbracarea unei blani de lup. Calitatile lupului, la care aspirau neofitii erau:
- inteligenta
- curaj
- pasiunea in lupta
Asocierea cu coada de sarpe facea referire la simbolul Ouroborosului, explicat precedent. Fuziunea mitologiei traco-dacice cu cea crestina de dupa venirea Sf. Andrei, a dat nastere “Zilelor lupului” pe data de 16 Ianuarie, de Sf. Petru de iarna (“Cinstirea Lupului”) si Sf. Petru de iarna (“Soborul Lupilor”). Sf. Petru ar fi un protector al acestora si nu ii lasa sa face ce voiesc ei de capul lor. Herodot consemneaza si o informatie importanta despre mistica acestor animale sacre pe in zona tarii noastre. Triburile dacice de la nord de Dunare, neurii care venerau in acelasi fel acest animal totemic, luau si forma lupului in anumite zile. Multi dintre voi cunoasteti deja acest mit potrivit abordarii hollywoodiene. In traditie, exista si legendele despre pricolici (oameni-lup), duhuri in care se transformai copiii nebotezati sau care plangeau inainte de nastere. Incarcatura energetica a lupului avea si puterea de a proteja un copil bolnav, prin a-l boteza din nou cu numele de “Lupu” sau “Lupa” canalizand astfel forta totemica a animalului.
EU, DANSAND CU LUPII
Am fost primul din familia mea care si-a dorit un patruped. Mereu a am avut o conexiune foarte profunda cu lumea animalelor care mai tarziu a fost adoptata si de familia mea. Mama, pe care o apreciez foarte mult, este o mare iubitoare de animale si a construit de una singura un padoc de catelusi numit “Little Heaven’s Shelter” care isi asteapta stapanul.
Adevarul este ca uneori animalele inteleg mai bine compasiunea sau fidelitatea decat oamenii iar in virtutea acestui fapt, sa ne deschidem sa invatam de la necuvantatoare, atat virtutile inimii cat si modestia de a nu ne pune inaintea celor care vietuiesc pe aceeasi planeta cu noi.
[wpedon id=”5206″ align=”center”]