Sunt convins ca iti aduci aminte scena aceea impresionanta din filmul “Constantine” care starnea pana si celui mai sceptic observator, curiozitatea si interesul. Da, ma refer la scena aceea cu pisica neagra pe care Keanu Reeves o tinea in brate si o privea intens in ochi in timp ce isi tinea picioarele desculte intr-un lighean cu apa. Apa incepea sa clocoteasca, ochii lui se dilatau in privirea parca dintr-o alta lume a pisicii. Pisica era asemeni unui portal interdimensional care a facilitat intoarcerea lui Constantine in lumile de jos pentru a cauta niste raspunsuri.
As spune ca pisica este mai mult un spirit decat un animal si a fost dintotdeauna considerata un avatar manifest al Zeitei cu multe nume: Isis, Diana, Artemis, Bendis (la daci). In epoca medievala, venerarea zeitei Diana, care lua deseori forma de pisica a condus si la venerarea acestui animal gratios si sacru.
Daca ai vazut filmul “Vikings“, atunci nu ai ratat si o parte cel putin din mitologia scandinava care o avea pe Freya ca zeita centrala a panteonului. Despre ea se spune ca umbla intr-un car tras de … pisici.
Imi aduc aminte ca anul acesta am calatorit in muntii Buzaului. Eu intotdeauna am considerat acesti munti sacri, nu doar plini de magie, ci chiar magici in adevaratul sens al cuvantului. Una dintre zeitele venerate in vremurile ancestrale pe aceste meleaguri a fost si Zeita Cybele. Nu se cunosc multe dovezi istorice cu privire la acest cult, insa si acum imi reamintesc ceea ce eu am vazut acolo. Intr-o noapte am ales sa dorm cu prietena mea chiar in mijlocul naturii. Se intampla sa fie si Luna Plina cand ma uitam pe cerul instelat si dintr-o data vad un portret titanic de felina pictat parca din nori. I-am atras atentia prietenei mele care mi-a confirmat ca nu vazuse niciodata o imagine mai clara de acest fel. Cybele este pictata sau sculptata cu doi lei de-o parte si de alta.
Cybele, de Vincenzo Cartari
Egiptenii antici venerau pisicile si acestea sunt prezente in multe picturi murale ale culturii stravechi de pe Nil. Marii Preoti egipteni considerau ca pisicile aveau un rol protectiv si vindecator pentru faraon. Inclusiv initiativa lor de a crea un sfinx in Giza cu o marime gigantica de 73m lungime si 23m inaltime care infatiseaza un cap de om cu corp de felina spune foarte multe despre felul in care gandeau egiptenii sau o civilizatie precursoare lor. Unii egiptologi sustin ca ar fi fost construit de catre faraonul Khafra ina sunt si unii cercetatori care reconsidera acest subiect si plaseaza construirea sfinxului undeva chiar in era glaciara de catre o cu totul si cu totul alta civilizatie.
Felinele poarta energia flexibila, independenta si volatila a energiei feminine, pe cand caninele, pe cea masculina, viguroasa, directa, predictibila. Este interesant, ca nici ei nu se suporta reciproc. Ca sa glumim putin pe seama energiilor noastre.
O felina in loc de Sfinxul din Giza?
Oameni de stiinta precum Robert M. Schoch demonstreaza prin lucrarile sale ipoteza ca sfinxul nu ar fi fost construit in forma sa initiala in felul in care este reprezentat astazi, ci in cu totul si cu totul altfel. Cu alte cuvinte nu avea doar corpul de felina ci el insusi era chiar o felina, un leu.
Cunoastem bine ca inainte de cultul solar al egiptenilor, pe Pamant exista o confesiune lunara si o adoratie mai ampla a Zeitei si energiei feminine in principal, iar felina era adorata ca simbol al acestei energii.
Pisicile nu ar trebui subestimate, ele descind din feline mari, precum leii si tigrii. ADN-ul lor s-a elevat si adaptat in functie de cerintele de mediu si traiul pe langa casa omului vreme de sute de mii de ani si totusi, 95.6% din genomul pisicii de companie este identic cu cel al tigrului Amur.
CITEȘTE CARTEA ”MAGIA CU SIGILII” PENTRU A-ȚI MANIFESTA INTENȚIILE
Capacitatile vindecatoare ale pisicii – demonstrate de stiinta
Leslie A. Lyons, asistent al Univ. de California in departamentul de Medicina Veterinara, afirma ca “torsul pisicii” este cu adevarat o mare inzestrare a acestor micute feline! Atunci ca o pisica toarce, isi exprima afectiunea sau starea de bine. Oamenii de stiinta au demonstrat faptul ca prin activitatea de a toarce, o pisica trimite semnale intermintente prin intermediul laringelui si muschilor diafragmatici. Frecventele emise se situeaza intr-un spectru de 25-150Hz iar studiile care confirma aparitia efectelor vindecatoare in contact cu aceste benzi de frecventa sunt vaste. Semnalizarea intermitenta a torsului de pisica corespunde in acelasi timp cu vibratiile/electricitatea frecventelor utilizate in tratamentul bolilor de oase, cresterii/fracturii, durerilor, edemelor, cresterii musculare, flexibilitatea articulara, dispnee si rani. [Chen et al., Zhong. Wai Ke Za Zhi. 32, 217–219 (1994)].
Un animal de companie precum pisica reduce deasemenea cu 40% riscul unui atac de cord, spune un studiu canadian din anul 27 Noiembrie 2006 publicat in Arhivele Jurnalului Intern de Medicina. Cecetarea a vizat un esantion de 4.435 de americani cu varsta cuprinsa intre 30 si 75 de ani.
“Am fost diagnosticata cu aritmie acum cativa ani. Este ceva nebunesc, inima iti bate cu rapiditate in diferite momente. Nu aveam o pisica la acea vreme dar mai apoi, dupa un timp petrecut alaturi de ele aritmia a incetat sa mai existe. Nici macat nu m-am gandit prea mult la asta.”
Pisica este asadar, in acord cu un suport stiintific riguros si un doctor de familie pentru aceia care le indragesc intr-atat de mult incat sa adopte una.
Si barbatii invata de la pisici
In arta seductiei, intelegerea comportamentului pisicii este esential. Dinamica seductiei este puternic influentata de analogia femeie-pisica. Ca sa intelegi femeile, e necesar sa observam pisicilile. Daca le arunci un ghem de ata, acestea se indreapta spre el, se joaca putin dupa care nevazand o provocare acolo, pleaca mai departe plictisita. Dar daca tii ghemul in mana de o ata si il tragi de fiecare data cand incearca sa il prinda?
Pisica va avea atentia strunita mereu de aceasta joaca si isi va mentine interesul la un nivel ridicat. Ca barbat, atunci cand seduci o femeie, este important sa ai componenta misterului pentru a atrage pe cineva in mrejele tale, iar multi, ofera totul din prima fara nici macar un pic de “joaca”.
- Sissom, D. E. F., Rice, D. A., & Peters, G. (1991). How cats purr. Journal of Zoology, 223(1), 67-78.