Povestea Curioasă A Ascetului Milarepa În Contextul Iluminării Spirituale

Milarepa, cel mai recunoscut și creditat yogi din Tibet. Când stăteam la mănăstirea tibetană Kopan, călugării ne spuneau că își gătea o supă dintr-un soi de mușchi care se întindea pe stâncile Himalayey și zăpada pe care o lăsa să se topească. De ce încep acest articol cu Milarepa? Pentru că înainte să fie cel mai mare ascet tibetan, a fost și el un ”terorist spiritual”. În cazul lui existau motive, putem spune, non-virtuoase, desigur, precum răzbunarea. Orice rău făcut se întoarce precum un bumerang înapoi.

Născut în anul 1052 în provincia Gungthang, o regiune foarte aropiată de Nepal, acesta ia contact cu un scenariu de viață cu puternic impact emoțional încă de mic. Tatăl său moare prematur iar unchiul său îi deposedează familia de toate avuțiile.

Mama lui Milarepa, îl trimite pe acesta să studieze magia neagră pentru a se putea răzbuna pe cei care i-au oprimat și lăsat să pribegească fără adăpost. Acesta, își însușește pe deplin artele întunecate și reușește să își anihileze toți dușmanii fără scrupule.

Una dintre scenele celebre din povestea lui Milarepa se referă la utilizarea sa a magiei negre pentru a-și răzbuna adversarii. El a practicat magia pentru a crea fenomene înfricoșătoare, inclusiv furtuni și boli, care să-i terorizeze pe cei care îi făcuseră nedreptate. Cu toate acestea, după ce și-a atins scopul și și-a distrus adversarii, Milarepa a simțit că aceasta nu a adus adevărata eliberare sau fericire.

Ulterior, profund tulburat de consecințele acțiunilor sale și conștient de karma pe care și-o crease, Milarepa și-a schimbat calea. A căutat cunoașterea și înțelepciunea învățăturilor budiste, a găsit un învățător spiritual în persoana lui Marpa Lotsawa și a început un parcurs spiritual de transformare. Milarepa a petrecut restul vieții sale în meditație și practici spirituale, ajungând să fie recunoscut pentru realizările sale în calea iluminării.

Această poveste subliniază că, în ciuda erorilor trecutului, oamenii au întotdeauna posibilitatea de a se schimba și de a evolua pe calea iluminării și înțelepciunii spirituale. Milarepa devine un exemplu al puterii transformării interioare și al căii către eliberare și înțelegere profundă.

Dragilor, cu toții avem un istoric personal în care nu am ales mereu calea dreaptă, ci am mers strâmb. Cert este că nu ne place să cădem, dar când o facem învățăm cum arată ridicarea din neputință. Milarepa a reușit să meargă atât de sus e scara evoluției, eliberându-se total de Samsara pentru că a cunoscut și opusul.

Spiritualitatea de astăzi este volatilă și superficială și necesită un mod de a se reinventa. 

Dacă o forță malefică a vrut să dea o imagine superficială mișcării spirituale, cu siguranță că a reușit. Un practicant de yoga român care are în spate o activitate de 40 de ani îmi spunea că după revoluția din 1989, el și colegii lui yoghini, au avut un mare avânt și că aveau mare încredere că vor ajunge departe prin tehnicile practicate. Mai ales că exista posibilitatea să călătorești în lumea post-comunistă.

Mi-a confirmat că un soi de inteligență energetică parcă a pus stăpânire pe mințile lor și i-a împrăstiat. Nu au mai practicat la fel de mult. Nu au mai studiat la fel de intens. Puținul de dinainte de revoluție pe care îl aveau la dispoziție, fusese chiar mai mult de preaplinul de informații de care dispuneau mai târziu.

Spiritualitatea nu este și nici nu ar trebui să fie ceva cool, o formă de show off, ci o cale clară, concretă de transformare spirituală. Scopurile cele mai înalte ale oricărei practici spirituale autentice sunt:

  • dobândirea Grației Divine
  • construcția Corpului Luminos
  • realizarea Sinelui (conexiunea cu Gardianul Angelic)
  • transcendența Karmei

Nu oricine poate intra în Împărăția Cerurilor, zicea Yeshua, ci cei îndrăzneți. Și avea dreptate. Există o cale înainte și o cale înapoi. Nu putem merge înapoi argumentând dinadins că mergem înainte. Pentru a merge înainte este necesar să acumulăm virtuți și să fim mai sinceri cu noi înșine.

Lucrurile acestea sunt posibile într-o singură viață doar practicând. Gândește-te la Milarepa. Prin sentimentul de compansare a răului făcut, având o atitudine de soldat spiritual, a atins cele mai înalte rezultate pe care le poate dobândi un om într-o existență.

El este un exemplu de forțare și depășire a limitelor realității tridimensionale. În peștera nepaleză care poate fi vizitată parcurgând circuitul Annapurna, se poate vedea urma mâinii lui Milarepa în piatră dură. Această demonstrație o făcuse pentru un student curios care a asistat la transformarea materie într-o substanță maleabilă.

Nu este pentru toată lumea acest articol și sincer, nici nu ar trebui. Fiecare știe mai bine ce nevoi are. Unii dintre voi poate nici nu credeți că există paliere ale percepției pe care nu le-ați vizitat niciodată. Dar pentru cei îndrăzneți, sunt două daruri de preț: coroana și regatul. Coroane este cununa sfinițior, regatul este tărâmul unde curge ”lapte și miere”, Paradisul intern.

1 thought on “Povestea Curioasă A Ascetului Milarepa În Contextul Iluminării Spirituale”

  1. Milarepa, cel mai recunoscut si creditat yogi din Tibet, ne invata prin povestea sa puterea transformarii interioare si ca fiecare avem o sansa sa ne schimbam si sa evoluam pe calea iluminarii. Acesta a inteles adevarul din spatele practicilor de magie neagra si a cautat cunoastere si intelepciune in invataturile budiste. Oameni ca el ne amintesc ca in ciuda greselilor din trecut, intotdeauna avem posibilitatea de a ne reface si a ne ridica din neputinta. Din pacate, spiritualitatea de astazi poate fi volatila si superficiala, dar cu o hotarare puternica si o cautare adevarata, putem gasi calea catre eliberare si intelepciune. Sa nu ne lasam inselati de aparente si sa cautam cu adevarat ceea ce ne aduce fericirea si implinirea interioara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top