Disclaimer.
În spiritualitate există mai multe frecvențe. Acest articol nu are o atitudine discriminativă, ci observațională. Dacă privim după ploaie un curcubeu, observăm varietatea minunată a spectrului ROGVAIV. La fel în spiritualitate, avem o paletă bogată de frecvențe și de niveluri de comprehensiune a dimensiunilor subtile.
Pentru a avea o imagine mai amplă, vom împărți spiritualitatea în trei categorii în funcție de un criteriu important: gradele de înțelegere, procesare și deschidere a tot ceea ce există.
Religia. Dogma colectivă.
Cel mai mare procent al populației se încadrează în această categorie. Există religii mai premisive, mai deschise și religii mai feroce și mai închide care seturi de reguli și valori destinate urmării de către adepți. Unele religii, precum buddhismul și chiar hinduismul sunt foarte deschise la a accepta aspecte din alte religii considerându-le o cale specială de autorealizare spirituală. Când luăm în considerare religia, apare problema dogmei care poate să meargă până la extreme uneori.
Întrucât scopul religiei este unească umanitatea și divinitatea într-un întreg prin promovarea unor valori, ritualuri esoterice dar și prin închegarea iubirii în inimii oamenilor, multe dintre ele eșuează să își atingă scopul.
Seturile de dogme reprezintă adevăruri absolute, incontestabile. Aici putem include atitudinea medievală și misogină care a urmărit feminitatea secole întregi.
… Nici astăzi, femeia nu a fost reabilitatea pe deplin în religiile abrahamice (i.e. creștinism; iudaism; islam). Multe dintre dogme au căpătat nuanțe diferite odată cu trecerea timpului pentru că nu au mai reușit să ține pasul cu evoluția conștiinței colective. Multe dintre lucrurile de acum 100 de ani, astăzi ni se par atroce și de neconceput, așa că dogmele sunt în permanentă adaptare și diluare.
Limitele acestei perspective sunt:
- tendința extremistă de a impune altora propria ta religie;
- ignoranța: credința că în afara religiei tale nu există alte explicații mai pragmatice și sustenabile;
Partea bună este că prin religiozitate, poți urma niște norme prin care poți deveni o persoană mai bună, mai blândă, poți corecta diferite trăsături de comportament dezadaptative și poți deveni o persoană mai fericită.
Spiritualitatea. Dogma personală.
Mai departe, a doua categorie este spiritualitatea, care după mine, este un pas înainte și reprezintă capacitatea unui individ de a-și introiecta valori, practici, principii și ritualuri din rândul unor religii ori școli esoterice. Spiritualitatea este cu alte cuvinte o religie personală, mai deschisă, mai blândă și mai evoluată.
Limita cea mai de sus a acestei paradigme este auto-suficiența și vanitatea, credința strâmbă că ești mai presus de alții sau că nu este nimic de făcut sau de urmat, ceea ce, din punct de vedere axiologic te poziționează mai jos decât prima paradigmă. O altă limită este faptul că îți creezi un Dumnezeu după chipul și asemănarea ta și o religie personalizată care îți validează plăcerile sau credințele limitative, inclusiv aceea că deja ești iluminat sau că religia este o poveste spusă oamenilor naivi.
Conștiința. Impecabilitatea.
Adevărul este că absolut totul derivă din conștiință care este în fond și la urma urmei, pirostria tuturor conceptelor, religiilor și formelor, oricât de variate sau diferite ar fi ele. Chiar dacă toate sunt derivatele conștiintei, realitatea dualistă își caută drumul înapoi, la non-formă, la Vid. Conștiința este Inteligența Supremă iar cei care integrează în adevăratul sens al cuvântului această înțelegere, sunt cei care ating iluminarea spirituală, eliberarea, nirvana în buddhism sau moksha în hinduism.
O manieră foarte simplă prin care poți sesiza faptul că ești drumul cel bun este capacitatea sinceră de a accepta diversitatea lumii cu o atitudine non-discriminatorie. Pur și simplu lași lumea să fie în felul în care este de milenii fără să cauți să te implici emoțional în schimbarea ei. În momentul în care judeci înseamnă că ești limitat perceptiv la a vedea doar o nuanță a realității.
Conștiința este impecabilă, nu conține dogme sau inegalități între sexe, este non-duală și unitară, nu judecă, nu critică și nu face diferențe. Există așadar 3 forțe care acționează în acest Univers: conștiința, adică inteligența cosmică, iubirea, energia care pune în mișcare întreaga lume și voința, adică dharma, sensul evolutiv spre care se îndreaptă tot ceea ce există.
Vestea bună este că în ce privește conștiința, da, nu există limite.
Una dintre cele mai bune cărți în acest sens este lucrarea lui Nisargadatta Maharaj, afaceristul devenit maestru spiritual eliberat după o întâlnire aparent ”norocoasă” cu un guru care avea să îi schimbe complet viața. Cartea se numeste ”Eu sunt acela”.
Pentru mai multă lumină pe calea ta, îți recomandăm o interpretare a hărții tale natale în acord cu astrologia vedică. Vei primi deasemenea, o serie de remedii vedice cu scopul de a corecta influențele astrale negative ale destinului tău.