Asistăm în ultimele decenii la un avans impresionant al științei care a manifestat un impact puternic asupra creșterii speranței de viață și a reducerii mortalității. Întrebările care țineau odată de chestiuni de ordin metafizic ale anticilor taoiști sau ale alchimiștilor medievali cu privire la problema imortalității fizice , au prins o formă cu fond empiric astăzi prin cercetările și dezvăluirile recente ale specialistei în biologie moleculară, Elizabeth Blackburn, un biolog american de origine australiană laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie și medicină în anul 2009 alături de Jack Szostack și Carol Greider pentru inedita descoperire a modului în care cromozomii sunt protejați de telomeri și a enzimei telomerază, care au efecte asupra fenomenului de îmbătrânire.
Ce este telomeraza? Este o formațiune enzimatică situată la finalul cromozomilor (telomeri). Vârsta unei persoane este direct proporțională cu lungimea telomerilor, care pe măsură ce individul înaintează în viață, aceștia se scurtează, astfel celulele devin neprotejate și mor. Pe lângă faptul că intervine decisiv în desfășurarea procesului de îmbătrânire, se pare că joacă și un rol important în multiplicarea celulelor canceroase în organismul uman.
Dificultățile întâmpinate de dna Elizabeth Blackburn în extinderea studiilor sale în afara lumii academice și concretizarea unor tehnologii practice pentru ca populația să beneficieze de această descoperire, a condus către alianța profesională cu psihologul Elisa Epnel, consens materializat cu succes prin cartea co-redactată de acestea: ”The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer” publicată în anul curent și care reprezintă un ghid bazat pe evidențe științifice în scopul schimbării obiceiurilor dezadaptative pentru a obține efectele dorite.
”Telomerii te ascultă, îți ascultă obiceiurile, îți ascultă starea de spirit”, menționează E. Blackburn pentru a atrage atenția asupra faptului că fenomenele de scurtare-lungire depind de natura propriilor obiceiuri, deci, o viață stressantă aduce cu sine moartea mai rapidă a celulelor și o accentuare a îmbătrânirii biologice, idee ce subliniază interacțiunea dintre minte și corp.
Una dintre criticile studiului aparține cercetătorului în domeniul anti-aging David Sinclair, care susține că simpla schimbare a stilului de viață să aibă un impact atât de profund asupra longevității este o concluzie pripită, bazată pe asociații și prin urmare nu poate fi concludentă, întrucât nu întrunește condițiile de tip cauză-efect.
Totuși, concluziile parteneriatului Blackburn-Epnel este unul productiv și a produs un val pozitiv de acceptare în rândul oamenilor interesați de acest subiect, căutători de tehnologii și metode nealambicate, nuanțate cu termeni sofisticați de specialitate, iar în ciuda scepticismului de rigoare, rezultatele reale rămân să fie analizate cu precădere în viitor, unde se va da și verdictul. Cunoaștem foarte bine că progresul în lumea științifică este unul non-liniar, iar instanțele critice deși inerente, sunt binevenite. Intenția este de salutat, pentru că vizează una dintre marile enigme ale organismului biologic uman, a cărui cheie sunt telomerii, după cum aprobă dna Blackburn, care este printre altele și directoarea Institului de Studii Biologice Stalk. Cercetările din viitorul apropiat se apleacă în special asupra raportului interacțional dintre somn și nutriție și lungimea telomerilor.
Într-o notă transumanistă, un alt studiu de mare importanță, este condus de către cercetătorii Clinicii Health Genesys din Atena și studiază modul în care fertilitatea se poate restabili prin re-întinerirea ovarelor în perioada de după menopauză, rezultat de succes în anul 2016 cu ajutorul injecțiilor Platelet Rich Plasma (PRP), obținut prin centrifugare sangvină și izolare a hormonilor de creștere, ceea ce oferă o nouă perspectivă asupra felului în care înțelegem fertilitatea în cazul femeilor înaintate în vârstă, care s-ar putea folosi de propriul material genetic pentru a putea procrea, (Dr. Konstantinos Sfakianoudis, 2016), 75% din cele 60 de femei tratate cu PRP obținut din propiul sânge au fost capabile să conceapă un copil pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro și a restabilit tinerețea hormonală dar și a femeilor.
Întrucât deocamdată se studiază atent și eventualele contraindicații, dar și dacă efectul anti-aging este unul permanent, Aaron Traywick, Inovium Ovarian Rejuvenation Trials Managing Director ține să atragă atenția asupra testelor care vor începe încă din luna Februarie a acestui an: ”Scopul experimentelor nu este acela de a demonstra faptul că putem inversa menopauza, pentru că din studiile sistematice cunoaștem că acesta este rezultatul. Știm deasemenea că tratamentul are consecințe asupra întregului organism care restaurează tinerețea hormonală. Acum, vrem să constatăm dacă efectul este definitiv și dacă este, atunci am descoperit o conexiune dintre pierderea fertilității și efectele de îmbătrânire ale corpului.”
Înscrierile pentru stadiul experimental încep în luna Februarie, 2017, aflat în concordanță cu normele FDA E6 Good Management Practices pentru studii clinice în scopuri de cercetare cu costuri de 5000 $ pentru doritori. Un experiment similar va fi conceput în luna Iunie și în Statele Unite ale Americii.
“Sanatatea este o stare de spirit”
Adrian C. BAJENARU
Să ne aducem aminte spre final ca un omagiu, și de inovația Anei Aslan apărută în anii 1950, Gerovital H3, care în ciuda opiniilor sceptice, s-a impus pe piață ca un produs revoluționar la acea vreme, folosit de către celebrități precum John Fitzgerald Kennedy, Marlene Dietrich, Kirk Douglas sau Salvador Dali, ceea ce subliniază interesul deloc recent al femeilor în acest vast și totodată fascinant domeniu.
Concluzii:
- Lungimea telomerilor poate avea o legătură directă cu obiceiurile noastre, astfel, o viață stresantă scurtează telomerii și conduce mai rapid către îmbătrânire;
- Se pare că există o conexiune între pierderea fertilității și îmbătrânire, existând posibilitatea re-întineririi cu ajutorul propriului bagaj genetic modificat prin proceduri specifice.
Așadar, va putea omenirea să dezlege enigma tinereții fără bătrânețe în viitorul ei apropiat? Putem să inversăm procesul de îmbătrânire, sau există posibilitatea de a ameliora sau suprima bolile asociate bătrâneții? Soluțiile referitoare la aceste probleme, au fost și vor rămâne, cel puțin pentru o bună perioadă de timp, demne de cele mai înalte năzuințe ale omului.
Recomandare: filmul The Age of Adelaine, 2015 cu un ranking de 7.2 IMDB
Bibliografie:
- Epel, E. S., Blackburn, E. H., Lin, J., Dhabhar, F. S., Adler, N. E., Morrow, J. D., & Cawthon, R. M. (2004). Accelerated telomere shortening in response to life stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101(49), 17312-17315.
- Hamzelou, J. (2016). Reversing the menopause.
[wpedon id=”5206″ align=”center”]
💚