Pentru că alchimia înseamnă și transmutarea umbrelor în lumină, a metalelor grele în aur, de aceea vom face uz de experiențe uzuale sau mai puțin comune dar care ne provoacă și ne impulsionează să găsim căi alternative de înțelegere.
Pastila de alchimie de astăzi se numește ”Cobra regală” pentru că se referă la o povestire cu șerpi cobra. Pe când locuiam în Himachal Pradesh, într-un sătuc magic din interiorul munților Himalaya, pe lângă Solan, sătenii mi-au relatat că întâlnirile ”de gradul III” între om și șerpi veninoși sunt foarte dese și că pentru ei este o normalitate.
Cobrele, ca și orice alt animal sălbatic, acționează în funcție de instinctul de autoapărare, așa că va ataca în consecință, doar în cazul în care se simte în pericol. Că acceptăm sau nu, noi oamenii suntem un pericol mai mare pentru animalele sălbatice decât ar putea reprezenta ele pentru noi. Vremurile acelea s-au dus demult. În genele animalelor care trăiesc în sălbăticie deja este bine întipărit după sute de milenii de coabitare, programul ”OM = PERICOL”. În lanțul trofic, omul este prădătorul natural al tuturor animalelor de pe planetă, iar ele recunosc acest fapt printr-o frică intrinsecă, endogenă pe care o preiau prin ereditate.
În Rishikesh, aveam un prieten australian. El îmi povestea amuzat că acel mediu este foarte ”nefavorabil omului” și că natura este atât de bogată încât respinge cu toate resursele ei amprenta umană. Îmi spunea că acolo mușcăturile de șarpe veninos sau prezența tarantulelor sunt o realitate cotidiană. El însuși adoptase un piton constrictor ca animăluț de casă. Se împrietenise rapid cu patrupedul pe care îl avea deja și conviețuiau într-un trio armonios.
Pentru că sunt interesat de simbolismul mistic al tuturor animalelor totemice și felul în care au influențat acestea psihicul uman în decursul evoluției noastre filogenetice, voi face referire la relația dintre cobră, această reptilă pretutundeni întâlnită în zona Himalayei și Zeul Shiva.
Astăzi am ales să vorbesc despre cobre pentru că meditam asupra imaginii arhetipale a lui Shankar. În această imagine descoperim o serie de simboluri mistice de mare profunzime pentru cunoașterea și înțelegerea noastră spirituală. Chiar dacă oamenii fac o confuzie între Shiva și Shankar, sunt totuși două lucruri diferite.
Shiva și Shankar sunt asemeni lui Iisus, care era manifestarea în formă umană a lui Dumnezeu. Dacă Iisus era deja Dumnezeu fără nicio frică sau emoție, nu își exprima teama și suferința prin plânsetul din Grădina Ghetsemani așa cum nu ar fi postit niciodată 40 de zile iar Satana, nu s-ar mai fi obosit să îl ispitească pe munte și să se confrunte cu un eșec inevitabil.
Când vorbim de Shiva, ne referim la ”conștiință”, la ”sufletul suprem” sau Paramatma. Shiva este marele necunoscut, misterul, cel fără de formă. Universul este o manifestare a intenției lui Shiva. În spiritualitatea hindusă, Shiv Linga este reprezentarea cultică destinată venerării lui. Forma ovală semnifică lipsa pe de o parte, oul cosmic, iar pe de altă parte, lipsa formei lui Ishwara, adică energia. Shiva este dincolo de identitate, de vârstă sau de gen. Nu are de-a face cu lumea polarităților. El deține toată cunoașterea universală și nu are margini temporale pentru că timpul nu există pentru el.
Shankar, este o zeitate cu formă umană, cea mai frumoasă dintre toate, cu personalitate și locuință, muntele Kailash. Shankar are și o consoartă, pe Parvati. Părul său lung ne amintește de perioada îndelungată de ascetism și meditație. Șarpele cobra care este încolăcit pe gâtlejul său reprezintă controlul fricii, mai cu seamă frica de moarte, mama tuturor celorlalte frici. Trishuli, tridentul simbolizează controlul celor trei lumi.
Motivul pentru care meditează este evoluția necontenită în dimensiuni din ce în ce mai elevate. Universul este asemeni unei păpuși Matrioșka, ai mereu de descoperit lucruri noi și fascinante și mereu când spui că s-a terminat, începe o nouă poveste. Meditația ne pune față în față cu cele mai greoaie aspecte ale personalității noastre, ne arată părți rigide din noi care se împotrivesc evoluției spirituale, obiceiuri toxice și emoții potrivnice.
Frica este una dintre aceste emoții. Dar cine primează în viața ta? Frica ori prezența conștientă și virtuți precum disciplina, perserverența și stoicismul?
Revenind la povestea noastră, acest prieten din Australia mi-a povestit că avusese două întâlniri cu cobra regală. Prima când era pe motor. În timp ce se plimba prin păduri, a văzut o cobră traversând drumul. Mi-a confirmat că a făcut tot posibilul să evite să stea în prezența ei și a accelerat și mai tare.
Apoi, în timp ce medita la poalele unui copac și avansa în stările de conștiință de modificată a auzit un sâsâit și a deschis speriat ochii. În fața lui se afla o cobră imensă care îl privea. Era prinsă de o cracă a copacului și stătea suspendată ochii hipnotici ațintiți parcă în sufletul lui. Primul impuls a fost uman, frica de moarte care l-a determinat să aibă reacții rapide de evitare. Însă a realizat că este doar un test pe care îl are de trecut. Dacă ar fi reacționat din frică, cel mai probabil ar fi fost mușcat. Cu toate acestea a rămas neclintit asemeni lui Shankar. A închis ochii,a început să respire conștient și și-a continuat meditația. Până ce a deschis ochii, cobra plecase.
Cobrele sunt niște animale inteligente care pot simți dacă este sau nu Kundalini trezit la o persoană. Nu degeaba pe Shiv Linga se află un șarpe în timpul ritualurilor (puja) și în același timp, kundalini este asemuit cu unul care dormitează la baza coloanei vertebrale.
Frica de moarte: o temă importantă a evoluției spirituale.
Frica de moarte este o reacție instinctivă și inconștientă a fiecăruia dintre noi și are scopul autoconservării vieții. Orice organism viu manifestă frica de părăsi viața. Această frică sălășluiește adânc în interiorul nostru iar depășirea ei nu este o resemnare în fața unui sfârșit imposibil de contracarat, ci este izvorul unei vieți sincere, autentice, din inimă, unde prețuim fiecare moment în parte ca fiind ultimul. Cel care descoperă viața de dincolo de frica de moarte, trăiește cu adevărat pentru că nu se mai ascunde. Dă totul în acțiunea pe care o întreprinde la un momentdat.
În școlile vechi de mistere, oamenii își puteau pierde viața în examenele celor patru elemente. Aceste probe includeau, expunerea la foc sau coabitarea cu animalele sălbatice. Să ne aducem aminte de povestea biblică a lui Daniel în cușca leilor când prin fervoarea rugăciunii sale și vibrația sa superioară a învins această frică iar leii au fost îmblânziți. Acest lucru este posibil și este la îndemâna oricui îndrăznește să meargă dincolo de animalul din interiorul său și să descopere camere luminate ale conștiinței sale.
Îți cer acum să faci o paralelă cu viața ta și să îți pui câteva întrebări introspective:
- Îți este frică de moarte? Cât de conștientă este această frică?
- Care sunt acțiunile pe care le determină această frică în viața ta?
- Care sunt momentele importante în care ai ales frica în locul prezenței conștiente?
- În ce situații acționezi cu precădere din impuls?
- Există un tipar de manifestare al fricii în viața ta? În ce arie? Cu banii? Frica domină relațiile tale? Viața profesională?
- Ce părți autentice din tine blochează frica de moarte?
Poți răspunde în comentarii dacă simți să împărtășești cu noi.
Pastila de alchimie, astăzi 26.06.2023, New Delhi. Editorialul ”Pastila de alchimie” este un evantai de povești spirituale cu tâlc, decupate din viața noastră de zi cu zi, din experiențele cotidiene.
𝘈𝘥𝘪𝘺𝘰𝘨𝘪, 𝘚𝘦𝘢𝘭 𝘖𝘧 𝘗𝘰𝘸𝘦𝘳, 𝘓𝘰𝘷𝘦 & 𝘞𝘪𝘴𝘥𝘰𝘮.
𝗔𝗠𝗔 𝗘𝗧 𝗤𝗨𝗢𝗗 𝗩𝗜𝗦 𝗙𝗔𝗖, 𝟮𝟬𝟮𝟯.
- Dezvoltă-ți imunitatea și găsește extazul divin în propriul tău corp prin ”Respirația primordială, imunitate și extaz”
- Curs Kundalini Yoga (online video înregistrat): K-CFT Program
- Sigilii magice, yantre, pandantive alchimice și mala pentru meditație
- Evenimentele Seal Of Power la care te așteptăm cu drag