Misiunea Ta Personala Este Sa Fii

Am reactionat la o postare pe Facebook zilele trecute care sugera urmatoarele: “Daca nu-ti gasesti scopul sau misiunea, gaseste-ti PASIUNEA! PASIUNEA te va duce catre misiunea ta.”. Comentariul meu a fost cel de mai jos, insa vom dezvolta subiectul in acest articol >

“Gasirea misiunii este un alt construct mental al omului insatiabil. Opinia mea de ceva vreme este ca misiunea este o aroganta a eului neimplinit. Oamenii chiar cred ca misiunea ultima a spiritului inseamna o cale prin care poti face bani din pasiunea ta. Misiunea ta este sa fii. Si cam atat. Restul sunt artificii rationale.”

OMUL INSATIABIL.

Ce este Suferinta? Identificarea cu “povestea ta de viata”. Fiecare dintre noi avem o poveste. Aceasta este o naratiune mentala compusa din niste definitii pe care le avem despre toate manifestarile realitatii. Nu poti vedea niciodata mai mult decat iti permite sa vezi definitia ta. Tu nu vezi lumea, ci definitia ta despre lume.  Tu insuti esti un construct care exista doar in mintea. Asa cum nu poti demonstra ca entitatile cu care te intalnesti intr-o calatorie astrala sunt reale sau ca experienta ta a fost fantasmagorica, la fel nu poti demonstra ca tu existi in mintea altcuiva. Tu fiind observatorul constient al realitatii, plasmuiesti tot ceea ce este real si palpabil.
Acest construct numit “eu”, cauta mereu sa se dezvolte, pe care el nu exista in realitate, este o iluzie supusa reciclarii cosmice. Acest “eu” trebuie mereu hranit si alimentat cu naratiuni din ce in ce mai complexe.  Filosofii si carturarii se incumeta sa caute raspunsuri la intrebari care de fapt nu exista. Ca de exemplu, “Cine sunt eu?”. Atata vreme cat egoul este nu este doar efemer, ci iluzoriu, intrebarea porneste cu stangul inca din start. Orice raspuns ai primi, acesta este supus schimbarii pentru ca tu cauti sa dezlegi o enigma care nu poate fi dezlegata cu mentalul discursiv.
Dorinta este combustibilul care alimenteaza diversificarea naratiunilor despre “cine esti tu”, “ce vrei tu” sau “cum ar trebui sa fii”. Ori de cate ori iti doresti, nu eziti sa satsfaci poftele hedonice ale unei povesti pe care o ai despre tine.
Cei care va vorbesc in verva despre aflarea pasiunii, vorbesc despre “pasiune” ca despre un element singular. Ei bine, eu sunt o persoana foarte complexa si am foarte multe pasiuni. Pe multe le-am lasat in spate si mi le reactualizez atunci cand simt. Au aparut altele noi. Exista o varietate de astfel de pasiuni care nu implica in mod obligatoriu si dezvoltarea unui business ca sursa de venit. Aici apare eroarea fundamentala > oamenii cred cu tarie ca misiunea personala inseamna de fapt “a vinde” Aceasta poveste capitalist-occidentala este una dintre marile tale suferinte. Misiunea ta personala nu este sa faci bani din pasiunea ta asa cum nu este nici sa ajuti oamenii.
Misiunea ta este sa te unesti cu Existenta si sa nu i te opui. Faptul ca veniturile materiale sunt o necesitate, este un adevar, dar banii nu sunt in sine un scop. Credinta ca “te-ai nascut pentru a-i ajuta pe ceilalti” este la fel de egoista ca ideea de a schimba lumea. Oamenii sunt o reflectie a constiintei tale. Daca ii percepi diferit, ei se vor ajusta la viziunea ta. Altfel spus, cand vezi puterea din oameni, o vad si ei la randul lor. A ajuta porneste de la credinta ca ceilalti sunt slabi si tu esti puternic. Ei bine, nimic mai fals. Cine esti tu sa spui asta? De ce te separi de intreg situandu-te deasupra tuturor? Cu cat e mai inalt piedestalul pe care te urci, cu atat este mai dureroasa cazatura.

MISIUNEA PERSONALA ESTE O ILUZIE BLOCANTA.

Pentru ca sunt terapeut si profesor de ani de zile, am vazut toate situatiile care se pot vedea, am intalnit toate tipologiile umane, de la cele mai joase ca frecventa la cele mai inalte. Suferinte si bucurii, dramatism, teatralitate, prefacatorie, ura, frumusete, armonie, iubire sau magie, psihoticism sau nevrotism. Si chiar daca nu as fi intalnit un caz care sa semene atat de bine cu al tau, cu siguranta eu am avut o experienta de genul acesta.
Tot asa am luat contact cu multi, mult prea multi oameni care isi cautau misiunea personala. Nu stiu pe unul care sa o fi gasit-o nici astazi. Exista cursuri stufoase, intelegeri care mai de care mai pragmatice sau mai abstracte, insa toate sunt doar naratiuni menite sa produca nefericire si egotism in viata ta.
Atata timp cat realizezi ca misiunea ta este sa fii, sa curgi cu raul existential, sa il traiesti pe Dumnezeu si el sa te traiasca pe tine, toate sunt cautari desarte. Am vazut oameni care credeau ca isi traiesc misiunea personala si de fapt isi inselau Sinele cu suprasarcini, epuizare, oboseala cronica si workaholism. Altii isi ascund aerul de superioritate si aroganta in spatele unui halat sau a unei sutane. Altii isi expun viciile ca virtuti spirituale. Aici ii enumeram pe cei care vorbesc cu nesat despre “free love” dar cauta sa isi rezolve frustrarile sexuale sau pe iluminatii dependenti de “verde”. Tot aici regasim psihologul care consiliaza cu cronometrul pornit sau terapeutul cu cearcane care face “bioenergie” de dimineata pana seara.
Da, e relaxanta ideea ca “daca faci ce iti place, nu vei mai munci niciodata”, insa te vei afla tot intr-o paradigma a chinului si durerii, in “a face”. Suntem obisnuiti sa credem initial ca “a avea” este scopul suprem.
Urmatorul pas in constiinta este acela de “a face”. Cei care cred in misiunea personala, se afla intr-una dintre aceste doua paradigme. A avea si a face sunt sortare si efort, rezistenta pe care o opui vietii insasi. A FI este dincolo de cele doua pentru implica insusi scopul experientei tale, a trai, a fi om, asa cum esti tu, cu bune si cu rele. La fe ca Dumnezeu.
Omul cauta sa se afunde mai adanc in sferele matriciale ale realitatii, de aici povestea ta, care incepe de undeva, se continua si are si un sfarsit. In speranta ca nu vei realiza prea tarziu ca ai facut prea mult si ca sfortarea ta a fost in zadar, ca ai prea mult si ca nu exista un loc unde duci aceste bunuri cand parasesti ta, te las sa meditezi la vorbele lui Iisus din Evanghelia dupa Matei:
“Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.” (Matei, 6:33)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top