Anul trecut m-am întâlnit cu un băiat indian pe nume Varun care avea să îmi schimbe total felul în care înțelegeam eu meditația până atunci. L-am cunoscut prin intermediul unei prietene care se născuse în Iran, Parisa. Ea fusese crescută în Mumbai, India și de acolo îl știe și pe Varun. ”Varun” este zeul apelor, un fel de Poseidon la greci și Neptun, la romani.
El avea o viață cât se poate de normală, doar că felul în care el înșelesese meditația, cel puțin pentru mine, era mai avansat decât marea majoritate a maeștrilor pe care îi întâlnisem în periplul meu spiritual. Era un băiat foarte fericit și a participat și la ziua mea de anul acesta pe care am serbat-o aici, în Bali. Fusese IT-ist și a avut o trezire spirituală profundă care l-a propulsat către o căutare sinceră a adevărului despre Yoga. Era vegan, bea câte o bere din când în când și nu refuza plăcerile vieții, ci le accepta cu moderație.
Căutările lui s-au concretizat în a petrece 3 luni de zile în casa unui yoghin bătrân care nu își spunea guru. El doar tradusese texte sacre toată viața și avusese acces la tehnici nealterate și la informații care respectau sutrele lui Patanjali.
Nemulțumirea lui Varun plecase și de la faptul că niciun yogi nu îl putea învăța ceea ce Patanjali scria rândurile sale. De exemplu, ceea ce profesorii de yoga de astăzi te învață este cum să îți aliniezi corpul sau cum să îți muți talpa la 45 de grade ca să îți menții o postură corectă. Aceste informații nu au nici în clin nici în mânecă cu Yoga Sutras. Ceea ce Patanjali învață este… Raja Yoga! El vorbește deschis despre puteri paranormale și lucruri care parcă sunt desprinse dintr-o altă lume.
Raja Yoga, cunoscut și sub numele de „Yoga Regală,” este una dintre cele mai înalte și complete forme de practică yoga, care pune accent pe controlul minții și pe meditație pentru a atinge iluminarea spirituală. Este un sistem bazat pe discipline mentale și spirituale profunde, fiind descris ca o „cale interioară” ce integrează toate aspectele ființei – corp, minte și spirit.
În cele 3 luni de zile petrecute în studiu și meditație, ca monedă de schimb, Varun trebuia să învețe copiii maestrului său, care, nu au dorința de a lua lecții de tatăl lor. Zis și făcut! Totul a culminat în cu un moment revelator petrecut într-o dimineață devreme. Varun se trezea cu noaptea în cap. Dimineața, proprietarul magazinului din fața casei unde dormea, trăgea grilajul care scotea un zgomot specific. În dimineața aceea, Varun a auzit parcă sunetul atât de puternic încât parca venea din interior. Acesta era semnul apariției unui siddhi al clarauzului. Varun, mi-a transmis și mie tehnica de meditație ”supremă”, regală și mi-am propus ca în transmisiunile mele să predau aceeași cale. Această tehnică o voi împărtăși cu voi, însă, bineînțeles, prin transmisiune se pot obține adevăratele efecte.
Raja Yoga caută să elimine fluctuațiile mentale (chitta vritti nirodha), să aducă liniște minții și să permită practicantului să experimenteze natura pură a conștiinței. Aceasta este o practică a disciplinei mentale și spirituale, care ajută la depășirea iluziei lumii materiale și la realizarea uniunii cu Sinele Suprem.
Raja Yoga este adesea considerată ca un echilibru între tradițiile spirituale și exercițiile practice, oferind o cale completă spre iluminare pentru cei care doresc să-și exploreze natura interioară profundă.
Tehnica este simplă și se aseamănă cu Vipassana. Inițial este necesar să închizi ochii și să respiri ritmic. Un alt punct central este să permiți atenției să se focuseze natural pe un centru. Poate fi vorba de Anahata, Ajna sau orice altă chakră.
Centrul respectiv te atrage pentru că are nevoie de atenția ta. Lucrurile se pot schimba în timp iar epicentrul atenției deasemenea. Mutându-ți focusul pe o chakră, cu timpul, vei elibera imprinturile karmice din acea zonă.
Un alt lucru interesant pe care îl recomandase Varun, era pranayama cu execuția celor trei bandhe (mahabandha). În timpul stării de samadhi, respirația este extrem de subtilă, iar tipul de pranayama pe care îl recomanda el urmărea niște timpi specifici care se petrec natural în samadhi. Pranayama, contrar credințelor contemporane, a apărut în urma practicilor de devoțiune prin cântat la instrument sau cu vocea. Practic, atunci când reciți mantre este necesar să îți dozezi respirația foarte atent. Acela este punctul de start al tuturor tehnicilor de pranayama.
Pranayama, controlul energiei, se practică anterior meditației pentru a induce o stare de relaxare mentală pregătitoare pentru momentul meditației.
Aparent, totul este extrem de simplu, însă va fi necesar să faci mai mult decât suficient și să devi un explorator al conștiinței. Trebuie să te lași atras ca de un magnet pentru a atinge stări din ce în ce mai transcendentale care vor descătușa înțeleptul tău interior.
Să vă fie de folos!
Adrian Constantin Băjenaru