Simboluri Universale: Vizitiul

Semnificatie: autocontrol; calm (starea potrivita pentru decizie); stapanire de sine; a folosi forta vointei in scopul de a te proteja de diversitatea mediului inconjurator.

Atunci cand privim un car tras de cai, putem sa acordam un sens mai deosebit acestei imagini impozante cu care retina noastra intra in contact. Asadar, printre simbolurile ascunse vederii superficiale enumeram:

Caii: pasiunile si zonele instinctuale ale fiintei noastre care sunt in numar de patru pentru ca in folosofia yoghina avem de-a face cu patru straturi inferioare ale fiintei noastre care nu sunt de sine statatoare, ci concentrice, conlucrand intr-o simbioza perfecta:

  • Kama Manas = mintea dorintelor;
  • Linga Sharira = psihicul, corpul astral;
  • Prana Sharira = corpul vital, care este alimentat de respiratie;
  • Stula Sharira = corpul fizic.

Dupa intepretarile Elenei Petrova Blavatski (1831-1991) acest patrat al fiintei umane sunt subordonate unui triunghi superior care reprezinta experesiile elevate ale Spiritului nostru. Acestea mai sunt numite si a-rupa in sanskrita “fara de forma” sau “individualitatea nemuritoare”:

  • Atma (Monada; Vointa)
  • Budhi (Intuitia; Inteligenta)
  • Manas (Mintea pura).

Antakarana, sau firul de argint este cordonul subtil care leaga cele doua paliere ale fiintei umane dealungul vietii noastre. Una dintre traducerile pentru cuvantul antakarana este si “punte” ori “cale” intre cele doua euri, inferior (kama-manas) si cel superior (manas).

Simbolul universal al vizitiului vine astfel si defineste rolul discernamantului si mintii superioare care este pozitionata in car spre strunirea pasiunilor si instinctelor umane care pot scapa oricand de sub control. Prin vointa, acestea sunt domolite si orientate spre un sens care sa sustina evolutia.

Deasemenea, cunoastem din manuscrisele vremii, ca in trecutul istoric al umanitatii, civilizatia noastra a luat contact cu Zeii, simbolic sau nu, acestia isi faceau aparitia cu ajutorul unor “care de foc” si  ofereau oamenilor din cunoasterea lor. Carele, erau vehicule care facilitau deplasarea informatiei dintr-un sens in altul si ofereau posibilitate circulatiei energiei si informatiei.

In Tarot, Faetonul (Carul de lupta) apare ca un simbol pozitiv, care reprezinta triumful, victoria si succesul care se atinge prin efort si consecventa. Tot Faetonul ne dezvaluie superioritatea mentalului superior in fata emotiilor si impulsurilor, urmarirea unui scop si controlul de sine pentru a-l atinge. Interpretarea negativa a Faetonului ne indica: lipsa de sens, lipsa controlului de sine, sfortare, obstructii pe cale.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top