Turya: Starea De Constiinta Inefabila Si Importanta Ei

Cuvantul “turya” provine de la sanskritul तुरीय care inseamna “a patra”. Mai este cunoscuta drept chaturiya sau chaturtha. In filosofia Hindu desemneaza constiinta pura sau supraconstiinta. Chiar daca este recunoscuta ca a patra stare de constiinta umana, ea este de fapt substratul celorlalte trei, asemeni panoului pe care se proiecteaza filme la cinema, peliculele fiind celelalte stari, insa niciuna nu poate exista fara turya, care chiar daca nu este vizibila, este mereu prezenta. Nu poti accesa “turya”, te poti deschide sa o recunosti. Experimentezi Turya atunci cand nu este “nici inauntru, nici in afara”. Este dificil de exprimat in cuvinte pentru ca presupune si nu presupune cognitia in acelasi timp. Aici se realizeaza cu adevarat Sinele (Atman).

Cel care intra in Turya, trece constient sau nu prin cele 5 voaluri ale “mayey” (Iluzia realitatii) care invart roata Samsarei (suferinta) cu spitele (energiile ei divine) (śakticakra)

Cele cinci voaluri (kañcuka) sunt:

 1. kalā – timpul
 2. vidyā – cunoasterea limitata
 3. rāga – dorinta
 4. niyati – cauzalitatea
 5. kalā – limitarea
 • antahkarana (mintea senzoriala)
 • ahamkara (ego)
 • inteletul (buddhi)
 • 5 organe de simt (jñānendriyas): nas, limba, ochi, urechi, piele
 • 5 organe actionale (karmendriyas): organ excretor, organreproducator, picioare, maini, gura
 • 5 elemente subtile (tanmātra): miros, gust, forma, atingere, sunet

Supraconstientul este caracterizat de liniste, extaz. Filosofia Advaita ne propune 3 stari de constiinta uzuale:

 1. Starea de trezie (jagrat): atunci cand suntem constienti de lumea externa (corp fizic)
 2. Starea de visare (svapna): atunci cand mintea noastra ruleaza pe pilot automat (corp subtil)
 3. Starea de somn (suṣupti): somnul profund (corp cauzal)

Citeste Cartea Respiratia Primordiala, Calea Naturala Catre Imunitate si Extaz

Din punct de vedere stiintific, putem situa starile de turya in zona celor mai ridicate frecvente cerebrale, masurate in mod obisnuit la tibetanii avansati in meditatie, adica starile “Gamma”. Da, starile alpha sunt excelente pentru vizualizare, da, theta ne sporeste abilitatea de a intra in contact cu vindecatorul interior, insa deja cand vorbim de oscilatii de pana la 35Hz ale creierului, deja intram in zona fantasticului si relatarile pe care as putea sa le ofer despre ce se simte sau cum se vede lumea din aceasta stare este anevoios a se cuprinde intr-un limbaj pentru ca mintea discursiva nu are cuvinte pentru de a cuprinde.

BANDA OSCILATII STARI CEREBRALE
Gamma (γ) 35 Hz Turya
Beta (β) 12–35 Hz Atentie externa/anxietate
Alpha (α) 8–12 Hz Relaxare/pasivitate
Theta (θ) 4–8 Hz Relaxare profunda
Delta (δ) 0.5–4 Hz Somn REM

Inteleptul va aspira la controlul acestor stari de constiinta extinsa prin care poate dobandi abilitati extraordinare, ca de exemplu proiectia fara efort in realitatatile subtile/astrale dar si dobandirea siddhisurilor.

Aceste 3 niveluri de constiinta descrise mai sus corespund silabei sacre, pranava mantra “AUM”.

1) A Nivel constient/Stare de veghe
2) U Nivel inconstient/Visare
3) M Nivel Subconstient/Somn
4) Liniste  Turya/Constiinta

Una dintre metodele “cheie” pentru a accesa si controla Turya, este Nidra Yoga (yoga somnului). In Nidra Yoga, lucram cu postura shavasana, cea mai relaxanta dintre toate. Ceea ce se intampla in momentele de relaxare din timpul sesiunilor de nidra yoga este patrunderea intr-o maniera constienta in planul oniric. Antrenand aceste capacitati, vei putea observa cum se coaguleaza visele si poti penetra constient realitatile subtile. O alta cale pe care am practicat-o si eu, este recitarea mentala a mantrei “AUM” din shavasana, ca si cand ecoul s-ar auzi in planul astral. Este ca si cum rezonanta sonora subtila se impregneaza in realitatea astrala. La un momentdat, dupa un timp mai indelungat de practica, vei putea asculta acest ecou dintr-o stare alterata de constiinta.

De ce ai face asta? Pentru foarte, foarte putini oameni reusesc sa o faca in primul rand iar in al doilea rand si mai important decat primul punct, este ca acesta este antrenamentul constiintei la care aspira [sic!] sau ar trebui sa aspire orice practicant yoga, saman, taoist sau crestin!

Multa iubire, A.

 

Ce Părere Ai?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Da mai departe!

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top