Fibromialgia este o afecțiune non-inflamatorie care se manifestă prin durere cronică și este răspândită difuz în întreg corpul. Suferința este asociată și cu scăderea pragului durerii, resimțită în puncte specifice care dor în momentele în care se exercită presiune asupra lor.
Alte simptome ale fibromialgiei:
- stări de oboseală și surmenaj
- insomnii sau tulburări ale somnului
- anxietate
- depresie
Multă vreme a fost considerată un tip de reumatism psihogenic cauzată de efecțiuni netratate ale sistemului nervos. Recent (1976), Hench folosește pentru prima dată termenul de fibromialgie pentru a descrie durerea resimțită de pacienți în momentul în care le erau atinse anumite puncte (v. fibrozită, Gowers, 1904)
Wang et. al. (2018) a condus un studiu comparativ pentru a determina care sunt efectele Tai Chi-ului asupra durerilor cronice pe un eșantion de 226 de adulți care sufereau de această patologie dintre care au fost distribuiți în mod randomizat spre cursurile de tai chi, repsectiv aerobic/fitness dealungul a 52 de săptămâni, timp în care au fost riguros supravegheați prin telefon.
Tai Chi-ul nu este doar meditație în mișcare. Este medicație în mișcare!
Tai Chi-ul reprezintă un set complex de exerciții provenite din sistemele energetice chinezești antice. Cursanților le-a fost predată forma Yang de Tai Chi iar alături de mișcările clasice ale tai chi chuan-ului, grupul a exersat și:
- meditație
- tehnici de respirație
- metode diferite de relaxare
Exercițiile de Fitness/aerobic au fost concepute preponderent pentru a crește intensitatea activității cardiovasculare (e.g. încălzire dinamică; stretching; aerobic cu coregrafie etc.) cu progres gradual scăzut-moderat și apoi relaxare prin stretching pasiv și mișcări cu intensitate scăzută.
Concluzie
- Exercițiile minte corp au efect de scurtă durată asupra durerilor musculo-scheletale și disfuncțiilor psihologice asociate.
- Studiile confirmă că tai chi-ul ameliorează durerile și îmbunătățește starea de sănătate la pacienții cu dureri cauzate de fibromialgie
- Tai Chi-ul are efecte chiar mai bune decât tratamentul standard folosit în cazul pacienților care suferă de fibromialgie.
*studiul necesită aprofundare în scopul determinării frecvenței și duratei cursurilor de tai chi care ar ajuta la tratamentul fibromialgiei
Vă așteptăm la exersările săptămânale de Tai Chi, Qi Gong și Yoga. Înscrierile accesând linkul: https://adrianbajenaru.ro/contact/
Wang, C., Schmid, C. H., Fielding, R. A., Harvey, W. F., Reid, K. F., Price, L. L., … & McAlindon, T. (2018). Effect of tai chi versus aerobic exercise for fibromyalgia: comparative effectiveness randomized controlled trial. bmj, 360, k851.
[wpedon id=”5206″ align=”center”]