Nu putem fi prezenti cu mintea! Ci cu Sufletul! De aceea, eu numesc ceea ce altii considera ca ar fi “mindfulness” sau “heartfulness“, Soulfulness, sau “starea primordiala”, o dimensiune de existenta care intruneste in aici si acum (“hit et nunc”) toate planurile temporale.

  1. Omul care traieste cu mintea planficand in exces sau intr-o stare de expectativa, este un om anxios
  2. Cel care se hraneste cu reminiscentele trecutului, este un om depresiv
  3. Cel care ramane ancorat in plenitudinea existentei “aici si acum”, este constient

In spiritualitate, “prezentul” a capatat un sens peiorativ si intreaga existenta si practica spirituala pentru unele persoane, a devenit doar “a trai in prezent”. Starea Primordiala este prima cheie a puterii prin accesarea starii de OBSERVATOR constient. Accesul la starea primordiala, se face prin integrarea a trei aspecte atitudinale:

  1. Soulfulness (accesarea starii de prezenta infinita si continua a sufletului prin contactul cu corpul energetic)
  2. Spontaneitate (starea naturala de autenticitate a fiecarei fiinte)
  3. Rezonanta (atunci cand fluctuatiile mintii se opresc, tot ce ramane este o stare de iubire neconditionata)
  4. Transparenta (a fi deschis fata de sine insuti si fata de ceilalti)

Sunt doua forte importante care dirijeaza existenta umana. Acestea sunt Tonalul si Nagualul. Tonalul este suma de definitii pe care tu o ai despre tine, lume si despre ceilalti. Cand vezi lumea de la nivelul Tonalului, e ca si cum ai privi printr-un vizor. Nagualul este o dimensiune subtila care poseda cunoaterea directa, fara intermediarii ratiunii. Starea Primordiala, este punctul zero al constiintei, atemporal, aspatial. In aceasta stare esti Intregul și Nimicul în aceeași măsură. Prin meditație, se poate obține această stare de expansiune a conștiinței. Tonalul are o realitate limitată, creată prin intermediul Rațiunii și Limbajului, pe când Nagualul comunică prin intermediul Puterii cu tine.

Lucrarea de licenta pe care am sustinut-o in momentul examenului de absolvire a Facultatii de psihologie si stiinte ale educatiei din cadrul Universitatii Bucuresti, poarta titlul de “Raportul dintre mindfulness, starea de flux si flourishing” si scoata la iveala printr-un studiu comparativ felul in care meditatia influenteaza accesul la starea experientei optime (flux) si la prosperitate so abundenta (puteti descarca concluziile studiului accesand linkul alaturat).

O practica alchimica foarte frumoasa care ne pune in rezonanta cu aceasta stare inciepentaa fiintei umane, este “Surasul infinit” prin conectarea cu acea parte din noi care este deja iuminata, extatica. Acea parte exista deja in interiorul nostru, noi doar ne deschidem spre ea.

Mai tarziu, am elaborat lucrarea “Inapoi in prezent” (2017), o lucrare care pune in valoare practica minunata a prezentei constiente.

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top