Semnificația Shiva Linga

Shiva Linga este un simbol al lui Shiva, una dintre cele mai importante zeițăți ale religiei hinduse. Lingam-ul reprezintă forța creatoare a universului. În tradiția hindusă, Shiva Linga este considerat un simbol al energiei divine a lui Shiva și al unității și integrității cosmosului.

Forma lingam-ului este un obiect al venerației în templele hinduse dedicate lui Shiva. El este realizat dintr-un material cum ar fi piatra, aur, argint sau lut, și poate fi însoțit de alte simboluri ale lui Shiva, cum ar fi cobra și tridentul.

În tradiția hindusă, Shiva Linga este venerat ca fiind expresia supremă a lui Shiva. Este considerat un simbol al puterii, fertilității și creației universului. În cultul Shiva, lingam-ul este adesea asociat cu regenerarea și transformarea spirituală, iar adorarea lui este o modalitate de a înțelege și a comunica cu divinitatea.

Shiva Linga este, de asemenea, adesea interpretat ca simbol al energiei masculine, în timp ce energia feminină este reprezentată de Yoni, care este adesea asociat cu Shakti, soția lui Shiva. Când cele două simboluri sunt unite, ele reprezintă întregul univers, simbolizând unitatea și interconectivitatea tuturor lucrurilor.

Cuvântul “linga” înseamnă, în limba sanscrită, “semn” sau “simbol”, iar Shiva Linga este considerat un simbol al lui Shiva.

Adorarea Shiva Linga este considerată o modalitate de a comunica cu divinitatea și de a obține o conexiune mai profundă cu ea. Lingam-ul este adesea înțeles ca o reprezentare a energiei masculine și a puterii, iar adorarea lui poate ajuta la creșterea forței și a curajului spiritual. El este, de asemenea, adesea asociat cu regenerarea și transformarea spirituală, ajutându-ne să ne eliberăm de blocajele interioare și să creștem în înțelepciune și înțelegere.

Shiva Linga este, de asemenea, asociat cu elementul de foc, care este considerat un simbol al energiei spirituale și al puterii transformatoare. În tradiția hindusă, se crede că adorarea Shiva Linga poate ajuta la curățarea și purificarea elementului de foc din noi înșine, ajutându-ne să ne eliberăm de toate blocajele și să ne unificăm cu energia divină a universului.

Există o comunicare subtilă printr-un limbaj intuitiv și tăcut între devot și Shiva Linga.  El reprezintă simbolul exterior al ființei fără formă, a Domnului Shiva, care este sufletul nemuritor aflat în camerele inimii tale. El este locuitorul tău interior, propria ta ființă interioară sau Atman, și este de asemenea identic cu Brahman.

Despre simbolul hindus Shiva Linga se spune că cel mai important exemplar nu are nicio caracteristică senzorială, fiind lipsit de miros, culoare sau gust, fiind denumit Prakriti sau natura însăși. În perioada post-vedică, Shiva Linga a devenit un simbol al puterii generative a lui Shiva.

Shiva Linga este similar cu un ou și reprezintă Brahmanda, oul cosmic. Această emblemă semnifică faptul că creația este influențată de uniunea dintre Prakriti și Purusha, puterile feminine și masculine ale naturii. În același timp, acest simbol reprezintă Satya, Jnana și Ananda: Adevărul, Cunoașterea și Infinitul.

Există mai multe ritualuri în care Shiva Linga este folosit în tradiția hindusă. Unul dintre cele mai importante este Abhishekam, care este un ritual de oferire a devotiunii și a respectului față de Shiva. În acest ritual, Linga este stropit cu apă, lapte, miere, iaurt, suc de fructe și alte substanțe, iar cântăreții interpretează mantră și invocă numele lui Shiva.

Un alt ritual important în care Shiva Linga este folosit este Pradosha Puja, care are loc în timpul amurgului, atunci când ziua și noaptea se întâlnesc. În acest ritual, se oferă lumânări și flori lui Shiva Linga, iar cântăreții interpretează mantră și invocă numele lui Shiva. Acest ritual este considerat a fi foarte puternic și aduce multe beneficii spirituale.

În plus, în timpul festivalului hindus Maha Shivaratri, Shiva Linga este venerat prin oferirea de flori, fructe, dulciuri și alte ofrande, iar devotul petrece noaptea în meditație și rugăciune.

Shiva / Shankara: Diferențe comparative.

Shiva Linga este după cum spuneam, un simbol al lui Shiva. În Vijnana Bhairava Tantra, Shiva este conceput ca Dumnezeu și reprezintă Conștiința. Despre pictura cu Shankar meditând, vom vorbi într-un alt context, însă este bine să subliniem diferența dintre Shiva și Shankara. Shiva (n. linga) este un simbol prin care omul se conectează cu Dumnezeul transcendental, pe când Shankara este Yoghinul devotat, Omul care cultivă relația cu Sufletul și cu Dumnezeu.

Ce Părere Ai?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Da mai departe!

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top