Poate ai crezut și tu ca și mine că în București traficul a atins paroxismul infernal și că nicăieri nu poate fi mai rău de atât. Cu siguranță, mintea noastră nu lua încă în considerare felul complet haotic în care se circulă în Asia… Haotic, amuzant și totuși care funcționează după o ordine a emisferei drepte, intuitivă, unde structura și logica se adaptează pe moment.
Claxoanele sunt pretutindeni iar agitația din unele orașe este de-a dreptul copleșitoare și infinit mai intensă decât tot ceea ce ai experimentat până acum. Asta îmi aduce aminte cu plăcere de momentul acela fatidic când am pășit în India prima dată, în aeroport, un elvețian îmi șoptește:
”India este ca o mamă. Câteodată vrei să stai aproape de ea, dar apoi vrei să stai cât mai departe!”
Și chiar așa este… Se referea la intensitatea și bombardamentul cu stimuli din zonele urbane. De ce această introducere, dragă alchimist? Pentru că vreau să te familiarizez cu o întâmplare trăită în Rishikesh, orașul supranumit Capitala Mondială a Yoga. Zona în care eu rămas pentru două luni, anul acesta, se numește Tapovan și este foarte populară pentru vestici. Rishikeshul, în opinia mea, te poate ajuta enorm să îți stabilești o fundație solidă în Yoga, mai ales în partea de asana, însă, dacă dorești să experimentezi India autentică, va trebui să te îndrepți spre zonele mai rurale unde spiritualitatea este cu adevărat vie în sufletul oamenilor… și când spun vie, este reală, colorată, conștientă și nealterată de influențele Vestului. Virtuți ca bunătatea, iubirea, apropierea, căldura, ospitalitatea și mai ales omenia, sunt acolo, nu au plecat nicăieri. Dar acesta este un subiect diferit pe care îl vom aborda altădată.
Dar mai departe, va trebui să te descurci, pentru că până și în India, mulți sunt străini de formele avansate pe care doar cei mai agili cutezători spirituali le caută și cu siguranță, dacă există motivația și intenția potrivită, le găsesc.
Hotelul în care am stat era chiar la șosea, îmi fac mea culpa, acum! Singurele momente în care claxoanele și tumultul stradal nu se auzeau erau între 2.00am și 4.30am, ceea ce m-a determinat să îmi caut un loc mult mai retras, în natură, unde doar cântecul celor mai exotice păsări se auzeau. India, este de o frumusețe culturală nemaiîntâlnită, aici natura parcă vorbește cu omul… la propriu. Când meditam în inima munților Himalaya, de unul singur cocoțat pe stâncile care demarcau abisurile ale căror funduri nu se puteau vedea, când recitam mantra AUM, erau momente în care totul se armoniza cu mine. Fluturii dansau pe vibrațiile emise de vocea mea iar frunzele se sincronizau într-un foșnet care urmărea parcă ritmul meu interior. Acolo am trăit cu adevărat semnificația a ceea ce înțelepții voiau să transmită prin ”a fi una cu natura”.
Într-o dimineață, am început să discut cu proprietarul. Mi-a povestit despre locul său de baștină, care un sătuc din Himachal Pradesh. El mi-a explicat că în altarul pensiunii erau zeitățile principale Shiva, Parvati, Ganesha dar și un zeu venerat specific doar la el în sat. Fiecare sat avea zeitatea sa.
Nu știa foarte multe despre energii sau despre yoga posturală, dar nu omitea niciodată ritualul de devoțiune față de zeitățile protectoare. Pastila de astăzi se referă la mintea omului vestic care vine cu o gândire proprie și caută să adapteze spiritualitatea indiană la felul în care el percepe lumea.
Mi-a spus că o fată din USA a venit mai demult să facă cursul de instructori yoga în Rishikesh și s-a cazat la el. Când a văzut că mulți de-ai locului umblă desculți pe aici, a împrumutat obiceiul acesta rapid, ceea ce l-a surprins pe proprietar. Ba chiar, îi explica felul în care se încarcă cu energiile pământului și de ce este benefic să nu porți încălțări. După un timp, a venit cu o rană deschisă la picior. Nu știu cum călcase, în ce și cât de profund, dar de atunci a renunțat să mai umble desculță.
Astăzi, nu lua lucrurile ca atare doar pentru că ai auzit undeva vorbindu-se, discutându-se despre, pentru că tu crezi că așa este. Mai mult, nu căuta argumente pentru o idee pentru care nu o crezi 100%. Experimentează în schimb! Simte felul în care o tehnică îți transformă viața, te face mai bun sau mai sănătos! Nu sări la concluzii după ce ai răsfoit o carte, ci după ce ai trăit și trecut dincolo de clișeu.
Pastila de alchimie, astăzi 25.06.2023, New Delhi. Editorialul ”Pastila de alchimie” este un evantai de povești spirituale cu tâlc, decupate din viața noastră de zi cu zi, din experiențele cotidiene.
𝘈𝘥𝘪𝘺𝘰𝘨𝘪, 𝘚𝘦𝘢𝘭 𝘖𝘧 𝘗𝘰𝘸𝘦𝘳, 𝘓𝘰𝘷𝘦 & 𝘞𝘪𝘴𝘥𝘰𝘮.
𝗔𝗠𝗔 𝗘𝗧 𝗤𝗨𝗢𝗗 𝗩𝗜𝗦 𝗙𝗔𝗖, 𝟮𝟬𝟮𝟯.
- Dezvoltă-ți imunitatea și găsește extazul divin în propriul tău corp prin ”Respirația primordială, imunitate și extaz”
- Curs Kundalini Yoga (online video înregistrat): K-CFT Program
Mi se pare foarte interesant ceea ce ai trait in Rishikesh si felul in care te-ai conectat cu natura. Imi place sa aud povesti despre cum oamenii se conecteaza cu traditiile si spiritualitatea locurilor in care calatoresc si despre cum aceasta le schimba viata. Este o experienta minunata si multe persoane ar trebui sa exploreze aceasta parte a culturii si spiritualitatii asiatice.