Nemurirea In Alchimia Taoista • Ce Este • Cate Tipuri Exista

Nemurirea este o idee de mare importanta in taoism. Atingerea nemuririi este un scop tangibil intrucat “toate fiintele sunt parte din Tao”. Taoismul ia in considerare nemurirea in contextul corpului fizic, in sensul ca prin integrarea elementelor naturale se pot ajusta corpurile astfel incat “jingul” esenta sa devina autoregenerativa. Tehnicile utilizate in dezvoltarea acestui corp “diamantin” sunt: alchimia; sexualitatea, respiratia, cultivarea energiei (qi gong/taichi).

In acord cu canoanele taoiste, nemurirea are o conotatie literala dar si un sens simbolic. Putem lua in considerare si ideea de “nemurire” purtand semnificatia a ceea ce numim eliberare spirituala. Pana la contactul cu alte culturi precum budismul si crestinismul, sensul conotativ de “nemurire spirituala” a fost strain totusi pentru chinezi.

Taoismul “de templu” (ritualic) are numeroase rugaciuni dedicate unor zeitati/fiinte care pazesc Nemurirea. Exista mai multe picturi care infatiseaza accesul la nemurire in simboluri prin diferite cai: dragonul care ascensionzeaza; ciuperca imortalitatii; ierburi speciale; elixiruri secrete. Taoistii faceau eforturi sustinute pentru a dobandi starea de imortalitate. Unul dintre aceste personaje a fost Imparatul Shi (258 i.Hr), constructorul faimosului Zid Chinezesc.

Din studiile si practicile pe care le am, am inteles ca exista doua moduri de a obtine nemurirea:

  1. Calea spirituala: rugaciuni, meditatii, respectarea unei conduite etice si morale, rituri speciale
  2. Calea fizica: dieta, elixire, exercitii de respiratie, tai chi, qi gong etc.

In Taoism, exista “3 viermi” care devoreaza corpul uman: boala, batranetea si moartea – un taoist practicant este acela care refuza bland atingerea lor prin stilul de viata si dieta pe care o are. Una dintre metodele de a cultiva longevitatea, este retentia seminala in timpului actului sexuala si nu numai, intrucat acest fluid poseda calitati curativa si o energie “jing” superioara. Intrucat lichidul seminal este acela care ofera viata, este si cel care o mentine. Cu toate acestea, in contextul alchimiei interne avansate, aceasta credinta si practica isi pierde sensul pentru ca vom lucra cu energiile din planul prenatal care construiesc corpul fizic. Retentia seminala este o practica postnatala care utilizeaza energia trupului.

Prin practicile alchimice, se schimba structura densa a corpului intr-una moale, aerisita, fina. eterica. In vechime, dieta pentru cultivarea corpului “embrionar” includea jad, aur si flori si cinabru.

Cu toate ca inventarea unor astfel de potiuni magice a condus la moartea multor taoisti curiosi, cel mai pretios element a fost considerat AERUL, de aici si initiativa de a crea si inova metode de respiratie care sa aduca acest beneficiu.

Prin Nemurire (仙 xiān), intelegem o stare de constiinta accesata de practicantii alchimiei interne prin cultivare sistematica.

仙侠 XIanxia, este termenul care defineste omul care atins nemurirea si are in componenta 人 (munte) si 山 (persoana)

人 山

Termenul poate fi tradus prin “om/persoana care traieste in munti” si desemneaza in mod traditional pustinicii si ascetii, hermitii care s-au aliniat ritmurilor naturale si s-au retras in zone montane si forestiere bogate in Qi pentru a-si sustine practica de cultivare. Diagrama alaturata din limba chineza ilustreaza simbolic aceasta idee.

僊 = 人 (persoana)  si 䙴 (mutare/schimbare/zbor)

Semnifica natura transcendentala a nemuritorului dar si o serie de abilitati considerate supranaturale, mistice pe care le poseda. Interpretarea mea este aceea ca un “nemuritor” poseda acea abilitate de a trai la nivel de suflet (Cer) pe Pemant (in corp). Iar ideea de zbor reprezinta abundenta energetica pe care aceasta a dobandit-o.


Cate tipuri de nemuritori exista in traditia Tao?

  1. Nemuritorii celesti (天仙 tiānxiān): “ai Cerului”. Sunt nemuritori care s-au ridicat la “Cer”. Cunoastem foarte bine si povestile biblice ale unor oameni ridicati la Ceruri (Ilie si Enoh) care nu au murit in trup. Asemeni este si Iisus Christos care s-a ridicat in trup la “Cer” adica intr-o dimensiune subtila a existentei;
  2. Nemuritori Pamanteni (地仙 dìxiān): sunt aceia care traiesc inca pe Pamant si nu au ascensionat;
  3.  Nemuritori “Fantoma” (鬼仙 guǐxiān): au acumulat foarte multa energie yin si nu au abilitatea de ascendenta;
  4. Nemuritori Liberi (散仙 sǎnxiān): acei nemuritori care au descins din lumile subtile sau si-au pierdut trupul fizic.

Intr-o postare viitoare, va voi elucida si mai multe mistere privind cultivarea longevitatii in sensul practic al cuvantului.

Multa iubire, A.

Ce Părere Ai?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Da mai departe!

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top