Gāyatrī Mantra Și Înțeleptul Vishvamithra

Gaiatry Mantra (Sanskrit: गायत्री मन्त्र) este unul dintre cele mai cunoscute și importante mantre din hinduism, care este recitat de credincioși în timpul practicii spirituale. Este un verset sacru din Rig Veda, unul dintre cele mai vechi texte sacre hinduse, și este dedicat zeiței Savitri, personificarea Soarelui.

Gaiatry Mantra este compus dintr-un verset format din 24 de silabe și sună astfel:

ॐ भूर्भुव॒ स्सुवः॑
तत्स॑ वि॒तुर्वरे᳚ण्यं॒
भर्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि
धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया᳚त् ॥
oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tat savitur vareṇyaṃ
bhargo devasya dhīmahi
dhiyo yo naḥ pracodayāt
– Rigveda 3.62.10

Traducerea aproximativă a acestui mantra este: “Noi medităm asupra gloriei Soarelui, creatorul tuturor lumilor, care este sursa luminii și a vieții. Vă rugăm să ne îndrumați mintea și să ne dăruiți înțelepciunea divină.”

Potrivit legendei, rishi-ul Vishvamitra a practicat asceza timp de mulți ani și a dorit să își dezvolte puterea spirituală și cunoștințele divine. El a căutat ajutorul zeiței Savitri și a început să recite Gaiatry Mantra în fiecare zi, pentru a atrage energia și puterea divină în viața sa.

Se spune că recitarea Gaiatry Mantra l-a ajutat pe Vishvamitra să dobândească puteri și cunoștințe divine, care l-au făcut unul dintre cei mai mari rishi din istoria hindusă. De asemenea, acest mantra este considerat a fi o metodă puternică de purificare spirituală și de evoluție a conștiinței, fiind recitat și astăzi de credincioșii hinduși în timpul practicii spirituale.

CE ESTE RIG VEDA?

Rigveda este unul dintre cele mai vechi texte sacre hinduse și face parte din cele patru cărți fundamentale ale literaturii vedice. Este considerat a fi una dintre cele mai importante surse de cunoștințe despre spiritualitatea, cultura și viața din India antică.

Rigveda este compus dintr-o colecție de peste 1000 de himne, cântece și rugăciuni adresate zeilor și zeițelor, precum și unor forțe cosmice și naturale. Aceste himne au fost compuse în perioada cuprinsă între 1700 și 1100 î.Hr. și sunt scrise în sanscrita vedică, o formă veche a limbii sanscrite.

Textul Rigveda este împărțit în zece cărți sau mandale, fiecare dintre ele având subiecte și teme diferite. Primele trei cărți se concentrează mai mult pe himne adresate zeilor Agni, Indra și Soma, iar următoarele patru conțin himne mai abstracte și filozofice, care discută despre natura și originea universului. Ultima carte conține himne adresate mai mult zeițelor și descrie diverse ritualuri și ceremonii religioase.

Rigveda este considerat a fi o sursă importantă de cunoștințe despre mitologia, filozofia, moralitatea și societatea din India antică. Textul conține, de asemenea, informații despre obiceiurile și tradițiile religioase ale hindușilor, precum și despre practicile și ritualurile lor spirituale.

MARELE ÎNȚELEPT VISHVAMITHRA

Vishamitra este descris în texte ca fiind un rishi puternic, care a dobândit abilități magice și cunoștințe profunde în științele spirituale prin practicarea ascezei (tapasya). El a fost cunoscut pentru a fi practicat o formă extremă de asceză timp de mii de ani, prin care a dobândit puteri extraordinare.

Potrivit legendei, Vishamitra a fost provocat de regele Vashishta, un alt rishi celebru, care a vrut să îi arate că puterile dobândite prin practicarea ascezei sunt efemere și nu pot fi comparate cu cunoașterea divină. Vishamitra a încercat să îi răspundă provocării lui Vashishta și a petrecut mulți ani în meditație și studiu, până când a reușit să dobândească cunoștințe și puteri comparabile cu cele ale lui Vashishta.

Vishamitra este, de asemenea, cunoscut pentru legătura sa cu Rama și Lakshmana, care au fost elevii săi. În calitate de guru al lor, Vishamitra i-a învățat pe cei doi frați arta luptei și i-a pregătit pentru a înfrunta răul. El i-a însoțit și pe Rama și Lakshmana în călătoriile lor și i-a ajutat să învingă demonii și să își îndeplinească misiunea de a aduce pacea și armonia în lume.

În plus, Vishamitra este cunoscut pentru contribuțiile sale la literatura hindusă și la dezvoltarea filozofiei vedice. El a scris versuri și texte religioase, în care a reflectat asupra naturii divine și a înțelepciunii universale.

În concluzie, Vishamitra este considerat unul dintre cei mai mari rishi din istoria hindusă, cunoscut pentru puterea sa spirituală, cunoștințele profunde în științele vedice și pentru rolul său important în viața lui Rama și a lui Lakshmana.

GAIATRY MANTRA: ÎNȚELEGERI PROFUNDE.

Mantra Gayatri a apărut pentru prima dată în Rig Veda (Mandala 3.62.10), un text vedic timpuriu scris între 1100 și 1700 î.Hr. Este menționată în Upanișade ca fiind un ritual important și în Bhagavad Gita ca fiind poezia Divinului. Se crede că recitarea Mantrei Gayatri stabilește ferm mintea și că, dacă oamenii își trăiesc viața și își îndeplinesc munca care le este destinată, viața lor va fi plină de bucurie și fericire.

Mantra Gayatri originală, apare pentru prima dată în Rig-Veda, cea mai veche scriitură care a supraviețuit în lume, astfel: “TAT, Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dhimahi, Dheo Yonah Prachodayat!”

Potrivit lui Akhand Sutra, Mantra Gayatri este dedicată:

  1. TAT, care înseamnă Conștiința Universală, Nirakar-Nirgun-Brahman, Paramatma și Dumnezeu. (rădăcina cuvântului românesc TOT, înțeles similar/pronunție similară).
  2. TAT reprezintă și Brahma, Vishnu și Shiva, cele trei aspecte integrate ale lui Dumnezeu.
  3. Savitur (Surya, Aditya), zeul-soare, stăpânul zeu al sistemului nostru solar și energizatorul pământului (BHUR), atmosferei (BHUVA) și cerului (SUVAH).
  4. Savitri, Zeița Gayatri, forța dinamică feminină a lui Dumnezeu fără formă.
  5. Brahmani (Consortul lui Lord Brahma).
  6. Vaishnavi (Consortul lui Lord Vishnu).
  7. Rudrani (Consortul lui Lord Rudra sau Shiva).

Oricine recită Mantra Gayatri din Sursa Ființei, poate fi în armonie cu Niakar-Nirgun-Brahman și poate recunoaște secretele ascunse ale Naturii.

BENEFICIILE GAIATRY MANTRA.

  • Permite coborârea harului divin pentru a oferi pace întregului corp uman, inclusiv celor 5 koshas.
  • Curăță aura, deoarece ceri luminii divine să te ghideze în timp ce meditezi și te contopești cu ea.

Este contraindicat a se utiliza în scopuri de acumulare de avere, prosperitate și alte lucruri materiale. Ceea ce trebuie să se întâmple în conformitate cu planul karmic individual va avea loc, specific pentru tine. Poți atenua evenimentele negative folosind harul divin (Savitur), dar această mantră NU este una care se poate folosi pentru a-ți împlini dorințele materiale!

Una dintre cele mai puternice mantre, deoarece invocă Dumnezeul fără formă și îți permite să te contopești cu El și să fii în pace.

  • Alte utilizări ale acestei mantre: în pranayama kumbhaka și în kriya kundalini pranayama, în funcție de forma aleasă. Dacă ești devotat și perseverent, mantra ți se va revela în timp.
Ce Părere Ai?
+1
7
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Da mai departe!

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top