Spiritualitatea new-age se conjugă armonios cu dietele de tip vegan sau vegetarian. Însă este oare cu adevărat benefică o astfel de poziție în zona alimentar-nutritivă?
Ce-i drept, exista într-adevăr tradiții spirituale în care se recomandă o dietă care exclude carnea, însă așa cum spune și Iisus în Biblie ”este mai important ce scoți pe gură, nu ce bagi”. Sunt parțial de acord cu acest verset, întrucât ceea ce mâncăm influențează categoric ceea ce gândim sau felul în care vorbim și acționăm. De aceea, a ține post ”fastingul”, cum zic ”ei”, este la mare modă astăzi.
În cazul bărbaților care adoptă exclusiv o dietă vegetariană, nu avem doar vești bune, ci și vești ușor înduioșătoare care privesc nivelul fertilității, potența sau energia lor sexuală. În situația de față, secrețiile de testosteron sunt minimizate din cauza consumului redus de grăsimi.
Un studiu condus în cadrul Univ. din Worchester susține că există o scădere dramatică a testosteronului de 26% în cazul bărbaților care recurg la o alimentație verde. Chiar dacă există o concentrație mare de fibre (i.e. legume; fructe; semințe; nuci; alune), în același timp este săracă în calorii.
Acest argument a fost exemplificat și în The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology de către terapeutul și dr. Joseph Whittaker:
Există o diferență homonală majoră între dietele sărace sau bogate în grăsimi.
Dr. Joseph Whittaker
Cu toate acestea, o astfel de dietă parțială poate extrem de benefică în controlul energiei sexuale. Există și alternativa în care reușești să îți iei aceste grăsimi din alte surse. Bărbații ar trebui să consume grăsimi monosaturate din abundență. Acestea se găsesc în avocado sau nuci și îmbunătățesc activitatea sexuală. Deasemenea, există o serie de produse apicole care pot ajuta enorm în producția de testosteron, în general cele bazate pe extracții din larvele trântor care revigorează și refac esența energetică masculină.