Descopera Misterele Pranayama Yoga

Patanjali, fiind patriarhul principal al Yogai asa cum o cunoastem astazi, a adus structura in Hatha Yoga, construind o scara in 8 trepte a acestei Stiinte fascinante care este Yoga:

 1. Yama (principii universale morale)
 2. Niyama (reguli de etica interna)
 3. Asana (pozitiile corpului)
 4. Pranayama (controlul energiei)
 5. Pratyahara (retragerea simturilor spre interior)
 6. Dharana (concentrare)
 7. Dhyana (meditatie)
 8. Samadhi (extaz)

Tema de astazi este Pranayama: Ce este si cum ne poate sustine in evolutia noastra spirituala. In primul rand este nevoie sa definim termenul de “prana” care se refera la forta subtila care sustine viata si hraneste mintea, trupul si corpurile noastre subtile. “Ayama” inseamna “control” sau “reglare”, astfel Pranayama devine “controlul energiei” care inseamna mai mult decat exercitii de respiratie asa cum este considerat in general.

Prana curge intr-o dimensiune subtila asemeni fluxului sangvin [i.e. curge prin capilare, vene, vase de sange] prin niste canale speciale numite nadi. In functie de coerenta fluxului energetic de pe aceste nadisuri dispozitia noastra se schimba, inclusiv starea de sanatate.

“Fluxul pranic determina starea de sanatate a corpului tau fizic.”

Adrian C. BAJENARU, prof. Yoga

De ce sa practici Pranayama?

Calitatea vietii practicantului de pranayama creste direct proportional cu eficienta in practica:

 1. niveluri de prana mai mari corespund si unei energii vitale mai crescute
 2. permite eliberarea fluxului energetic stangnant din chakre, nadis, aura energetica si ofera o stare de spirit mai pozitiva
 3. creierul elibereaza neurohormoni specifici starii de bine si fericirii
 4. corpul fizic devine mai rezistent si imun la boli
 5. claritate in minte si sanatate generala a corpului fizic
Practicand Pranayama poti prelungi durata actului sexual

In Tantra este practicata cu precadere aceasta tehnica de control a energiei sexuale prin a respira in partea de jos a abdomenului. Barbatii pot lesne observa ca atunci cand respira constient la nivel abdominal, corpul se relaxeaza si instinctul de a finaliza actul sexual se diminueaza semnificativ, ceea ce inseamna si un triumf al constiintei asupra materiei, nu ivers, asa cum se intampla in mod normal, instinctul preluand controlul corpului in totalitate, omul neavand liberul arbitru de a decide constient ca actiune sa intreprinda.

Pranayama calmeaza profund mintea 

Respiratii precum Nadi Shodan sau Mahayoga Pranayama ne ofera posibilitatea de a regla activitatea mentalului nostru prin restabilirea claritatii. Astazi anxietatea si atacurile de panica sunt “camarazi” de viata pentru multi dintre noi, la fel ca stresul si ruminatia. Spune-mi cu cine te insotesti ca sa iti spun cine esti, spune un proverb romanesc traditional. Predominanta gandurilor tale dealungul unei zile te caracterizeaza. Analizeaza introspectiv si atent care sunt gandurile tale de zi cu zi pentru a elucida cu ce te identifici. 

 

“Respiratia actioneaza ca o punte intre subcontient si constient”

Adrian C. BAJENARU

O mare parte din viata umana este incosntienta si coordonata de mecanismele nevazute ale unor tendinte involuntare care actioneaza de la sine. Teoria proceselor duale elaborata de psihologul si laureatul premiului Nobel pentru economie, D. Kahneman ne propune sa intelegem aceasta bipolaritate a creierului uman:

Sistem 1Automat; Inconstient; Rapid
Sistem 2Observator; Constient; Lent
Teoriea sistemelor duale, D. Kahneman

Recomand tuturor cursantilor mei sa repsire adanc atunci cand sunt in mijlocul unui conflict sau chiar intr-un moment banal ca de exemplu atunci cand faci cumparaturi si esti grabit si pui mana pe ce iti este la indemana fara sa ai nevoie neaparat de acel lucru. Actiunea inconstienta deriva din transferul de decizie al constiintei asupra egoului. Cele mai mari erori umane se fac prin acest proces.

Atunci cand respiri constient o sa observi ca mentalul galagios incepe sa se linisteasca si sa taca pentru a permite constiintei sa apara. Poti face transferul foarte simplu de la S1 la S2 printr-o singura respiratie constienta si adanc.

Multa iubire,

Curs Respiratie Constienta

Cursul cuprinde mai multe tehnici de respiratie pentru calmarea anxietatii, energie, entuziasm, eliberarea de stres. Ai acces 3 luni de zile cu doar 277 RON

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top