Cele 10 Respiratii Tibetane. O forma straveche de pranayama tibetana
Acest set de pranayama tibetană este un adevărat balsam pentru suflet și o cale de a redobândi tinerețea sau de a vindeca bolile în general. Poți să introduci în sesiunea de practică de dinaintea respirației primordiale și acest set minunat de breathwork cu efecte instantanee.
Povestea descoperirii acestor rituri este fantastică și inedită. Ele au ajuns în Occident prin intermediul jurnalistului britanic de renume Edwin J. Dingle (1881-1972) care a petrecut 21 de ani în Asia. A construit în adevărat imperiu media în Hong Kong iar la începutul anilor 1900, mai exact în anul 1910 a pătruns în Tibet cu scopul de a cartografia anumite regiuni dar și de a explora spiritualitatea autohtonă. A rămas aici vreme de 9 luni. În timpul revoluției (1911) se afla în China, Wuhan iar mai apoi în Shanghai. Da, este vorba, de acum, de celebrul Wuhan.
Un eveniment notabil – a fost acela că a fost primul vestic care a intrat într-o mănăstire tibetană, dar și mai curios este felul în care s-a întâmplat. Se pare că în timpul călătoriei, s-a îmbolnăvit și a fost găsit de către călugării tibetani care i-au oferit adăpost și susținere într-o lamaserie. Aici ar fi fost recunoscut drept un spirit foarte înalt de către personalul mănăstirii, iar într-o viață anterioară, ar fi fost chiar maestrul liderului monahal și ar fi purtat numele de Ding Le Mei, un nume destul de apropiat de cel actual (n. Dingle). Aici, a primit prin inițiere ceea ce numim ”Cele 8 Respirații Tibetane” – o formă înaltă de pranayama pe care a adus-o cu el în Occident unde pune bazele Institutului de Mentalfizică. Dingle sau Ding Le Mei se considera și descria publicului ca ”psiholog” sau ”filosof”.
Sunt primul maestru care a predat vreodată pe pământ românesc acest set de exerciții care cu siguranță vor produce transformări majore în viețile voastre. O altă mențiune importantă pentru tine este că aceste respirații sunt ușor modificate. Ding Le Mei, nu obișnuia să abordeze posturile de meditație, însă este recomandat ca noi să integrăm și aceste posturi în practica noastră. Deasemenea, am integrat și alte tehnici de breathwork tibetan pe care le-am considerat foarte utile în practică.
[fragment din cartea “Respiratia Primordiala”]