Beneficiile Consumului De Kefir

Benficiile kefirului sunt uimitoare si este un super-aliment care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Iata ce se intampla daca te angajezi sa consumi zilnic.

Kefirul este un produs utilizat de secole in scop terapeutic si alimentar cu originile in Caucaz. Este obtinut din lapte fermentat si se prepara prin inocularea granulelor de kefir in lapte (e.g. capra; vaca; oaie). Calea de consum traditionala era direct din burduf care era atarnat langa usa astfel incat sa fie lovit de membrii familiei care treceau pe langa el, dinamizandu-se astfel continutul.

Cuvantul kefir se pare ca ar proveni din limba turca si inseamna “stare de bine”. Aspectul este asemanator conopidei si este sintetizat cu ajutorul unor bacterii care ii confera un caracter probiotic care are numeroase beneficii in ce priveste sanatatea sistemului digestiv. Avand in vedere faptul ca difera de cerealele tipice, kefirul nu contine gluten.

Procedura traditionala de fermentatie vizeaza temperatura uzuala a camerei. In urma procesului de fermentatie a lactozei apare o bautura carbogazoasa cu gust acrisor si cu indice minim de alcool care varia in trecut intre 1-2%, insa astazi, conform metodelor de obtinere pentru comertul larg, nu depaseste 1%.

Iata ce beneficii apar in urma consumului de kefir

Kefirul are un efect de prevenire a mutatiilor genetice, are un efect antioxidant si mineralizant puternic. O persoana care consuma kefir in mod obisnuit, se bucura de o imunitate puternica si de o protectie adecvata in fata virusilor.

In anul 2015 a fost publicat un studiu care a evidentiat corelatia dintre normalizarea cantitatilor de zahar din sange si consumul de kefir in cazul persoanelor care se confrunta cu diabet zaharat.

S-a observat deasemenea in anul 2017 o scadere semnificativa a colesterolului din sange. Studiul comparativ a fost condus pe un esantion compus din femei care au consumat zilnic 4 portii de kefir care au fost analizate in contrast cu un alt esantiona care a consumat lapte degresat. Observatiile dupa 8 saptamani au constatat o scadere a LDL in cazul persoanelor care au baut kefir.

Kefirul are un efect benefic in ce priveste sistemul digestiv si chiar ar putea fi folosit cu succes in tratamente preventive si nu numai. In interiorul stomacului exista o flora bogata atat in bacterii bune cat si in bacterii mai putin bune pentru o buna functionare a digestiei. Atunci cand ne administram antibiotice, consumam alcool, suntem bolnavi sau ne confruntam cu infectii, acest echilibru floral se strica. Probioticele au un efect reglator si sunt acele bacterii cu efect benefic pentru sistemul nostru digestiv.
Imi aduc aminte ca mama tinea mereu la fermentat kefir atunci cand eram copil si practic am crescut cu acest aliment in dieta mea zilnica. Puteti procura granule de kefir si prepara lesne acasa de la prieteni, cunostinte sau chiar cautand pe google persoane care dau mai departe.
_____________________________________________________

  • Ostadrahimi, A., Taghizadeh, A., Mobasseri, M., Farrin, N., Payahoo, L., Beyramalipoor Gheshlaghi, Z., & Vahedjabbari, M. (2015). Effect of probiotic fermented milk (kefir) on glycemic control and lipid profile in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. Iranian journal of public health44(2), 228–237.
  • Fathi, Y., Ghodrati, N., Zibaeenezhad, M. J., & Faghih, S. (2017). Kefir drink causes a significant yet similar improvement in serum lipid profile, compared with low-fat milk, in a dairy-rich diet in overweight or obese premenopausal women: A randomized controlled trial. Journal of clinical lipidology, 11(1), 136-146.

 

 

Lasa un comentariu

Shopping Cart
error: © Continut protejat prin Copyright!
Scroll to Top